Államosítás készül?

Balhé a BKV-nál: a Jobbik követeli, hogy a cápák szeressék a nokedlit

A Jobbik szerint a kormány a BKV-nak járó, korábban megítélt normatív támogatások visszatartásával az iskolák és a kórházak után, a tömegközlekedési vállalat államosítását készíti elő - jelentette ki szerdai sajtótájékoztatóján az ellenzéki párt fővárosi frakcióvezetője.

2012.01.11 11:38MTI

Losonczy Pál hangsúlyozta: nem a kormány folytat gazdasági szabadságharcot a Nemzetközi Valutaalap (IMF) és az Európai Unió ellen, hanem Budapest a kormány ellen, hogy a BKV-nak járó normatív támogatást meg tudja kapni, és fenn tudja tartani a fővárosi tömegközlekedést.

Hozzátette: szerinte a fővárosi fideszes országgyűlési képviselők nem állnak ki Budapestért, mert az az érdekük, hogy Budapest szerepe csökkenjen és a saját kiskirályságuk szerepe növekedjen.

A sajtótájékoztatón részt vett Szabó György jobbikos fővárosi képviselő is, aki elmondta: elfogadhatatlan, hogy Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter a normatív támogatások zárolásával fenyegeti a BKV-t. Az ellenzéki politikus felszólította a tárcavezetőt, hogy fejezze be a kísérletezést. További kísérletként a Jobbik azt javasolja, hogy bizonyítsa be: "a cápák szeretik a nokedlit."

"Ennek egyik lehetséges megoldása, hogy Matolcsy György jó sok nokedlit eszik, majd beugrik közéjük. E kísérlettel jelentős tudományos eredményekre tehet szert és nagy hasznot eredményezne Magyarországnak is" - hangzott el.

Szabó György hangsúlyozta: a BKV járműparkja 21 évnél idősebb, a belső műszaki adóssága pedig 800 milliárd forint, ami az egész főváros éves költségvetésének kétszerese. A Jobbik szerint ugyanakkor a BKV megújítására jelenleg nincs fedezet. Az ellenzéki párt fővárosi frakciója ezért a közösségi közlekedés áfájának 27-ről 5 százalékra csökkentését és a BKV-t érintő jövedéki adó csökkentését javasolja.

Szerintük az így megspórolt összegből csökkenthető lenne a társaság adóssága, javítható lenne a járműállomány és hosszútávon a jegyárak is csökkenhetnének.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.