Kiesnek az euróövezetből?

Még egy mentőcsomag kell Görögországnak

Pantelisz Kapszisz görög kormányszóvivő azt mondta: Görögországnak sikeresen meg kell állapodnia nemzetközi hitelezőivel a második mentőcsomagról, hogy tagja maradjon a közös valuta térségének.

2012.01.03 16:42MTI

Úgy fogalmazott: "alá kell írni a második megállapodást, különben kikerülünk a piacról, az euróövezetből".
   
Az európai uniós tagállamok vezetői, illetve a Nemzetközi Valutaalap (IMF) október végén állapodott meg egy második, 130 milliárd eurós mentőcsomag folyósításáról. Az első 110 milliárd eurós mentőhitelről 2010 májusában döntöttek a szervek.
   
A második program végrehajtásához mindazonáltal Athénnak további kiigazítást kell végrehajtania. Az új, Lukasz Papadémosz vezette görög kormány a 2013-15 időszakra 6 milliárd eurós megszorítást helyezett kilátásba.
   
A nemzetközi hitelezők, illetve a görög szakértők között január közepén kezdődnek a tárgyalások.
   
Kapszisz kedden elmondta: "van esély arra, hogy további intézkedéseket kell elfogadni. Ezt nem lehet kizárni."  Kijelentette: "az elkövetkező 3-4 hónap a legfontosabb (a válságkezelés szempontjából), és éppen ezért jött létre ez a kormány".
   
Lukasz Papadémosz, az Európai Központi Bank korábbi alelnöke november 11-én vette át a kormányfői pozíciót azt követően, hogy elődje, Jeórjiosz Papadémosz lemondani kényszerült, miután népszavazást kezdeményezett a második mentőcsomag kérdésében.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.