Nagyon figyelik a térséget

Nem bántotta Kim Dzsong Il halála Dél-Korea adósosztályzatát

A világ vezető hitelminősítői szerint egyelőre nem befolyásolja Dél-Korea adósosztályzatának besorolását Kim Dzsong Il észak-koreai államfő halála.

2011.12.19 09:45MTI

Mindamellett figyelik a térség pénzpiacainak fejleményeit, és ugyanezt teszik a dél-koreai, valamint japán kormányzati és tőkepiaci szervezetek is.
   
Az észak-koreai fejleményeket világszerte aggodalommal figyelik a befektetők, mert tartanak a térség destabilizálódásától, Európában csökkenőben vannak a részvényárfolyamok, és gyenge nyitást valószínűsítenek az amerikai határidős mutatók is.
   
A Fitch Ratings hétfőn azt közölte, hogy Dél-Korea adósosztályzata marad az A+ kategóriában, mert egyelőre korai arról beszélni, hogy növekedtek-e a kockázatok az észak-koreai vezető halála miatt. A hitelminősítő a múlt hónapban stabilról pozitívra változtatta a Dél-Korea hosszú lejáratú adósságának osztályzatára vonatkozó kilátását.
   
Hasonló véleményen vannak a Moody's Investors Service elemzői is: ennél a hitelminősítőnél az A1 kategóriában szerepel az adósosztályzat, stabil kilátással.
   
Közben a dél-koreai pénzpiaci felügyeleti szervek, a pénzügyminisztérium és a jegybank képviselői hamarosan tanácskozást tartanak, hogy megvitassák a helyzetet, és az esetleges teendőket arra az esetre, ha az észak-koreai hatalomátvétel zavarokat okozna a térség pénzpiacain.
   
Az elhunyt sztálinista vezér helyét minden bizonnyal legkisebb fia, a 28 éves Kim Dzsong Un foglalja el.
   
Mindenesetre a részvényárfolyamok estek a halálhír bejelentése után: a szöuli tőzsde vezető mutatója háromheti mélyponton több mint 3 százalékos csökkenéssel zárt. A dél-koreai von árfolyam is jelentősen gyengült a dollárhoz képest, és tízheti mélypontra zuhant.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.