Szégyen? Gyalázat?

Cukorgyári capriccio: magyar helyett mozambiki lesz a kávéban

Néhány héten belül huszonkétezer tonna nádcukrot dolgoz fel egyetlen megmaradt cukorgyárunk.

2011.12.14 09:08ma.hu

A brazil nádcukor feldolgozása után ezúttal mozambiki alapanyagot finomítanak a Magyar Cukor Zrt. kaposvári gyárában. Néhány héten belül huszonkétezer tonnányi mozambiki nádcukrot dolgoz fel az egyetlen megmaradt magyar cukorgyár – írta a Somogyi Hírlap.

Az áru már megérkezett a koperi kikötőbe.

„Húsz-harminc napig tart majd a mozambiki szállítmány feldolgozása, amelyet aztán a piacon értékesítünk. Az idén negyvenezer tonna nádcukrot finomítunk a gyárban, s 120 ezer tonna cukrot nyerünk a 790 ezer tonnára rúgó magyar cukorrépatermésből” – mondta Hájos László, a vállalat vezérigazgatója.

Száz év után először, húszezer tonna brazil nádcukrot szállítottak augusztusban a kaposvári cukorgyárba, ezzel pótolva a piaci hiányt. A tervek szerint jövőre legalább ötvenezer tonna árut fogad a kaposvári gyár - írja a Magyar Hírlap, hozzátéve: az uniós cukorkvótarendszer mindössze 105 ezer tonnányi cukor előállítását engedélyezi hazánknak, miután a szocialista kormányok visszaadták Brüsszelnek a csatlakozáskor kiharcolt 402 ezer tonnás országos kvótánk 75 százalékát.

Az éves cukorfogyasztás kétszázhetvenezer tonnára rúg Magyarországon, így importra szorulunk. Az ágazat drasztikusan leépült, a magyar cukorrépa-termesztés tizenháromezer-hatszáz hektárra szűkült - írja a lap.

Berki Gyula, a Cukorrépa-termesztők Országos Szövetségének elnöke lapunknak kifejtette: miután az átgondolatlan és hibás uniós kvótarendszer nem enged nagyobb mértékű termelést hazánknak, egyelőre nincs lehetőség annak növelésére.

A kormány novemberben kezdeményezte Brüsszelben, hogy legalább 2020-ig maradjon fenn a jelenlegi tervek szerint 2015-től megszűnő cukorkvótarendszer, s hogy Magyarország bővíthesse termelését, és a kvótához kapcsolódó minimálár se szűnjön meg.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.