Megment egy országot

Az EU-nak 10 napon belül el kell utalnia 200 milliárd eurót az IMF-nek

Az Európai Uniónak 10 napja van, hogy előteremtse azt a 200 milliárd eurót, amelyet az EU-csúcstalálkozó döntése értelmében a Nemzetközi Valutaalapnak (IMF) kell átutalnia - mondta hétfőn Mikolaj Dowgielewicz lengyel Európa-ügyi miniszter.

2011.12.12 11:51MTI

Dowgielewicz az RMF FM lengyel kereskedelmi rádióban nyilatkozva kitért arra is, hogy ebből a Lengyelországra eső rész legfeljebb néhány milliárd, de 10 milliárd eurónál mindenképpen jóval kevesebb lehet, s a kormánynak és a lengyel jegybanknak kell eldöntenie, hogy Varsó kölcsönöz-e ilyen összeget az IMF-nek.

A Rzeczpospolita című lengyel lap nem hivatalos értesülésekre hivatkozva hétfőn azt írta, hogy Lengyelország 10 milliárd eurót utalna át a válságba jutott országok megsegítésére.

A 200 milliárd eurós kölcsönről az EU legutóbbi csúcstalálkozóján született döntés: eszerint az euróövezet országai és a többi EU-tagállam ekkora összeggel erősítené meg a valutalapot, hogy az képes legyen támogatni az euróövezet eladósodott gazdaságait. Nem hivatalos értesülések szerint 150 milliárd eurót az euróövezet országai adnának, a fennmaradó 50 milliárdot pedig az övezeten kívüli EU-tagállamok. Dowgielewicz azonban cáfolta, hogy lenne ilyen megoszlás az euróövezeti és az azon kívüli országok között.

"Az összeg nagy részét az euróövezeti országok fogják összeadni. Minden érintett ország konzultálni fog a saját jegybankjával. Tudomásom van arról, hogy az euróövezeten kívül Svédország és Dánia bizonyosan hozzá fog járulni a kölcsönhöz" - mondta Dowgielewicz.

Hangsúlyozta: nincs semmi rendkívüli abban, hogy az EU a saját költségvetésén keresztül megment egy országot. Korábban így tett Magyarországgal, Romániával vagy Lettországgal.

Az IMF garantálja, hogy visszafizeti a kölcsönzött összeget - nyomatékosította.

"Nem Olaszországnak, a görögöknek vagy valamilyen más európai nemzetnek adunk kölcsön, hanem - ha ilyen döntés születik - a Nemzetközi Valutaalapnak, amely a világ legstabilabb pénzügyi intézménye" - tette hozzá.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.