Zwack a példakép, Bolyki bora jó

Soós Csaba, a résbe robbanó, lett a király

Soós Csaba, az E-Star Energiaszolgáltató alapítója lett "Az év üzletembere" 2011-ben - átadta az Ernst & Young Az év üzletembere díjait.

2011.11.27 11:06ma.hu

Az idén immár nyolcadik alkalommal, ünnepélyes gálaest keretében adták át „Az év üzletembere” díjakat. A Független Bírálóbizottság döntése értelmében 2011-ben:

„Az év üzletembere” Soós Csaba, az E-Star Alternatív Energiaszolgáltató Nyrt. elnöke,
a „Példakép” Zwack Péter, a Zwack Unicum Nyrt. igazgatóságának tiszteletbeli elnöke,
a „Merész újító” Matusz Balázs, a Matusz-Vad Zrt. elnök-vezérigazgatója, és
a „Jövő ígérete” Bolyki János, a Bolyki Szőlőbirtok és Pincészet tulajdonosa lett.


„A magyarok vállalkozói hajlandósága az alsó harmadban van Európában, és még ez az alacsony arány is csökkent az elmúlt években. Úgy gondolom, egy országban a vállalkozó szellem kialakulása nem kizárólag a gazdasági és jogi környezeten múlik, hanem jórészt oktatási, nevelési kérdés is, valamint tükrözi a vállalkozások és vállalkozók társadalmi megítélését. Az oktatási rendszer reformja jó lehetőséget teremthet a kormány számára, hogy a vállalkozói szellemet erősítő intézkedéseket hozzon az oktatás területén, ami versenyképességünkre is hatással lenne” – mondta Havas István, az Ernst & Young vezérigazgatója. “Az Ernst & Young is szeretne hozzájárulni ehhez a fontos társadalmi célhoz. Az európai vállalkozók közel kétharmada szerint cégük indításához hozzájárult egy pozitív minta. Ezért mi évről évre keressük azokat a hősöket, akik példát mutathatnak a vállalkozók következő generációjának.”

Az Ernst & Young világszerte nagy presztízsű, nemzetközi védjegyoltalommal ellátott üzleti elismerésének hazai díjazottjait minden évben egy Független Bírálóbizottság választja ki, nemzetközileg felállított kritériumrendszer alapján. A döntésben a díjazott által vezetett társaság eredményei mellett a stratégiai szemlélet, a személyes integritás, a kockázatvállalási hajlandóság, a nemzetközi hatás, valamint az innovációhoz való hozzáállás is fontos szerepet játszik. Az idei Független Bírálóbizottság elnöke Hegedűs Éva, a Gránit Bank Zrt. vezérigazgatója. További tagjai Bodrogai Ferenc, a Forest-Papír Kft. tulajdonosa és ügyvezető igazgatója (Az év üzletembere 2009-ben), Fodor István a Budapesti Városüzemeltetési Központ Zrt. igazgatóságának elnöke, Krisán László, a KA-VOSZ Zrt. vezérigazgatója, Lantos Csaba, a Központi Elszámolóház és Értéktár Zrt. igazgatótanácsának elnöke, Tibor Dávid, a Masterplast Group Zrt. vezérigazgatója (2007-es év “Jövő ígérete”), valamint Töröcskei István, az Államadósság Kezelő Központ vezérigazgatója.

Az Ernst & Young „Az év üzletembere” fődíjat idén, Soós Csaba, az E-Star Alternatív Energiaszolgáltató Nyrt. elnöke vehette át. „A győztes vállalkozó egy meghatározó piaci rés felismerésével robbant be a hazai piacra, majd a tőkepiac bizalmát és támogatását megkapva Európát is meghódította. A jelenlegi nehéz gazdasági helyzet ellenére a mindössze 4 millió forintos tőkével alapított vállalat mára egy 26 milliárd forintos tőzsdei céggé fejlődött. Piaci modelljük kiemelkedő, hiszen szolgáltatásuk révén ügyfeleik számára teremtenek megtakarításokat, biztosítva számukra a modern és biztonságos infrastruktúrát. Tevékenységük nemzetgazdasági szempontból is jelentőséggel bír, és a helyben megtalálható erőforrásokra koncentrálva a vállalat a fenntarthatóság jegyében működik. A fiatal vállalkozó stratégiai gondolkodása és dinamizmusa révén viszi előre, és fejleszti cégét. Bátor üzleti döntései mellett megfontolt és kiegyensúlyozott vezető, aki a fiatal tehetségek felkarolására, munkatársai fejlesztésére, támogatására is kiemelkedő hangsúlyt fektet. Jövőbeni sikere hazánk számára is valódi eredményt hozna, hiszen céljai között szerepel az energia-felhasználás okozta környezetterhelés jelentős csökkentése, mely mind a mi, mind gyermekeink életében meghatározó jelentőséggel bír.” – indokolta döntését a Független Bírálóbizottság.

A 2000-ben alapított E-Star alternatív energiaszolgáltatóként városok, intézmények és ipari fogyasztók elavult hő- és távhő-rendszereinek korszerűsítését és üzemeltetését végzi. 2007-ben tőzsdére lépett, majd 2009-től a nemzetközi piacot is meghódította. A vállalat üzleti modellje egyedülálló, amelyet éveken keresztül formált a tapasztalat, a fogyasztói igények és a piaci rés felismerése. A vállalat olyan kis-közepes teljesítményű projektekre specializálódott, amelyek lefedése a nagy energetikai szereplőknek már nem éri meg – ennek hiányát fedezte fel Soós Csaba, és a szegmens kielégítése teszi igazán sikeressé vállalkozását. Az E-Star további egyediségét az adja, hogy technológia és beszállító független, mivel a műszakilag, környezetileg és gazdaságilag is a leginkább fenntartható, az adott helyszínre szabott egyéni megoldásokat állítják össze, így nyújtva hosszú távú biztonságot megrendelői számára.

„Az év üzletembere” díjat korábban Bodrogai Ferenc (2009), Gerendai Károly (2008), Jaksity György (2007), Bojár Gábor (2006), Demján Sándor (2005), Dr. Kürti Sándor (2004) és Dr. Csányi Sándor (2003) vehette át.

A „Példakép” különdíjat idén Zwack Péter nyerte el. A Zwack Unicum Nyrt. tiszteletbeli elnöke az 1948-ban államosított céget üzlettársával két lépésben, saját tőkéből vásárolta vissza. Később egy szakmai befektető bevonásával, majd az 1993-as tőzsdére vitellel alakult ki a Társaság jelenlegi formája. A piacvezető vállalat legfőbb értékeit Zwack Péter családi hagyományok szeretete, a likőriparhoz való ragaszkodása és az eredeti recepthez való kötődése mindenkor meghatározták. Nevük mára a minőséget jelző márkaként cseng világszerte, ezzel adva pozitív hírt Magyarországról a nemzetközi piacok számára.

Matusz Balázs, a „Merész újító”, a Matusz-Vad Zrt. alapítója, elnök-vezérigazgatója. Matusz Balázs elsőként ismerte fel a kilencvenes évek közepén, hogy az éttermek vadhússal való ellátottsága igen szegénye. Így ezt a piaci rést kihasználva kezdett bele vállalkozásába, melyet 2009-ben tőzsdére vitt. Hazánk egyik piacvezető fagyasztott élelmiszerkereskedelmi cége mára 4 európai országban van jelen, biztosítva a minőségi húsellátást a kis- és nagykereskedelem számára egyaránt. Nemzetközi szintű logisztikai rendszere a vállalat folyamatos fejlesztésének köszönhető. Matusz Balázs innovatív hozzáállása, újszerű kezdeményezései a vállalat egész tevékenységét áthatja.

A „Jövő ígérete”, Bolyki János hazánk egyik legkiemelkedőbb fiatal borásza. Az 1998-ban egyszemélyes vállalkozásként indult gazdálkodása már 26 hektáron működő birtokká fejlődött. Borai több hazai és nemzetközi díjat nyertek, és megtalálhatók Magyarország legnevesebb éttermeiben, valamint több nemzetközi nagyvárosban egyaránt. Átgondolt üzleti modell alapján Bolyki János több márkaterméket hozott létre, melyeket sikeresen pozícionált a piacon. Minőség iránti elkötelezettsége és a vidék szeretete határozza meg mindennapjait, mely odaadás termékein keresztül is felfedezhető. Új technológiák alkalmazásával, valamint kiegészítő termékek bevezetésével fejleszti folyamatosan vállalkozását.

A díj kiírásának megfelelően Soós Csaba képviseli 2012-ben Magyarországot az Ernst & Young „World Entrepreneur Of The Year” gáláján Monte Carlóban, ahol az egyes országok fődíjának nyertesei vesznek részt. Hasonlóan a nemzeti versenyekhez, itt is kiemelkedő üzletemberekből és világszerte elismert szakemberekből álló Bizottság hoz majd döntést a legkiválóbb nemzetközi vállalkozó személyéről.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.