Átalakul az adózás és a nyugdíjrendszer

Rendesen bekeményít az új lengyel kormány

Több adókedvezmény megszüntetését vagy korlátozását, a mezőgazdasági termelők biztosítási rendszerének megváltoztatását és a nyugdíjkorhatár emelését tartalmazza az új lengyel kormány programja; ez derült ki a pénteken kinevezett Donald Tusk miniszterelnök parlamenti expozéjából.

2011.11.18 14:13MTI

A kormány célja, hogy az államháztartási hiányt a 2012-es év végére 3 százalék alá szorítsa le, és ezzel Lengyelország kikerüljön a túlzottdeficit-eljárás alól - mondta Tusk. A deficit mértékét a törvényhozási időszak végére, 2015-re 1 százalékra akarják csökkenteni.
   
Az államadósság GDP-hez viszonyított mértékét 2012-re 52 százalékra tervezi a kormány, 2015 végére pedig fokozatosan 47 százalékra szeretné leszorítani.
   
Az évi 85 ezer zlotynál (6 millió forint) többet kereső, egy gyermeket nevelő családoktól megvonják a családi adókedvezményt és az egyszeri szülési segélyt, viszont a 3 vagy ennél több gyermeket nevelő családok számára ugyanezeket a kedvezményeket 50 százalékkal megemelik.
   
Megszüntetik az internethasználat utáni adókedvezményt, ami Tusk szerint 4 év alatt 1,5 milliárd zloty (106 milliárd forint) bevételt hoz a költségvetésnek.
   
Két százalékkal megemelik a munkaadók által a munkavállalók után fizetett nyugdíjjárulékot, ezáltal csökkentve a társadalombiztosítási hivatal (ZUS) hiányát, és úgy módosítják a nyugdíjak éves valorizációjának rendszerét, hogy csökkenjen a különbség a magasabb és alacsonyabb nyugdíjak között.
   
A mezőgazdasági termelők számára is bevezetik a más ágazatokban szokásos jövedelemadót, és módosítják jelenlegi biztosítási rendszerüket, a mezőgazdasági biztosító (KRUS) fokozatos megszüntetésével.
   
Kiegyenlítik a férfiak és a nők nyugdíjkorhatárát (jelenleg 65, illetve 60 év), és fokozatosan egységesen 67 évre emelik azt, úgy, hogy a férfiak nyugdíjkorhatára 2020-ban, a nőké 2040-ben éri el ezt a mértéket. Ezzel egyidejűleg a nyugdíjak összege is növekedni fog.

Az egyenruhás szolgálatok tagjainak nyugdíjkedvezményét úgy módosítják, hogy leghamarabb 55. életévük betöltése után és legkevesebb 25 év szolgálati idővel mehetnek nyugdíjba. A bányászok korkedvezményét csak a közvetlenül a kitermelésben dolgozók számára tartják fenn.
   
Szükség esetén a Szentszék és Lengyelország között megkötött konkordátum módosításával szeretnék elérni, hogy az egyházi személyekre ugyanolyan biztosítási rendszer vonatkozzék, mint a társadalom többi részére.
   
A miniszterelnök közölte, hogy 2012. július elsejétől a hivatásos katonák és rendőrök mintegy 300 zlotys (21 200 forint) fizetésemelésben részesülnek.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.