Mindenki megkapja

Soltész: senki nem akarja elvenni az özvegyi nyugdíjat

A novemberi nyugdíjkifizetéssel mindenki megkapja az infláció emelkedése miatt járó kiegészítést, és az özvegyi nyugdíjakat sem akarja senki elvenni - jelentette ki a Nemzeti Erőforrás Minisztérium szociális, család- és ifjúságügyért felelős államtitkára szerdán a Zala Megyei Türjén.

2011.11.16 13:32MTI

Soltész Miklós a Kolping Idősek Ápoló, Gondozó Otthona fennállásának hatvanadik évfordulóján tartott ünnepségen közölte: novemberben mindenki megkapja az éves infláció emelkedése miatt járó hatszázalékos nyugdíjkiegészítést.

Hozzátette: az özvegyi nyugdíjat ugyanúgy mindenki megkapja a jövőben is, "senki nem akarja és nem is fogja tőlük elvenni".

Az államtitkár az egyházi működtetésű idősotthon ünnepségén beszélt arról is, hogy az intézmény 1951-es megnyitása előtt elűzték az épületből a premontreieket, de azóta szerencsére visszatérhettek a rendek. Sajnos létszámukban sokat veszítettek, miközben sokkal több feladatuk is van, mint a múltban - tette hozzá. Arra bíztatta az otthon jelenlegi fenntartóját és működtetőjét, a Zala Megyei Önkormányzatot és a Kolping szervezetet, hogy pályázzanak a mára leromlott állapotú épület felújítására, korszerűsítésére. Úgy fogalmazott: szükség van arra, hogy méltó körülmények között, könnyebben fenntartható és korszerűbb körülményeket biztosító feltételek között folyjon az idősek ellátása.

Manninger Jenő, a Zala Megyei Közgyűlés elnöke arról beszélt, hogy 2004-től vesz részt a jelenleg 68 idős embert gondozó intézmény működtetésében az egyházi szervezet.

Sajnálatos módon a megyei önkormányzatok évekig ki voltak zárva a hasonló intézmények felújítására szóló pályázatokból, de a lehetőségeken sokat javít, hogy januártól nem a megyei önkormányzat, hanem a megyei kormányhivatal lesz a fenntartó.

Márfi Gyula veszprémi érsek köszöntőjében azt hangsúlyozta, hogy az idősek ellátása nagyon nagy feladat, miután ebben a korban sokszor már "elhagyják az erények" az embert, éppen ezért igénylik ők a legtöbb törődést.

Fazekas Zoltán Márton premontrei kanonok ugyancsak a gondozók megbecsülésének hangot adva arról beszélt: nagyobb türelem kell az idősekkel való bánáshoz, mint a fiatalokkal történő foglalkozáshoz.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.