Száz napnál tovább

Válságban is marad az átmeneti kormány Görögországban

Az eredetileg tervezett száz napnál várhatóan hosszabb ideig marad hivatalban a görög átmeneti kormány - közölte szombaton az előző nap beiktatott kabinet egyik magas rangú tagja.

2011.11.12 17:28MTI

A szakértői kormány munkája 120 vagy 150 napig is eltarthat - jelentette ki Théodorosz Pangalosz, aki a kormányváltás ellenére megőrizte miniszterelnök-helyettesi posztját. A jövő év első negyedében kell a kabinetnek előkészítenie az előre hozott választásokat, s annak lebonyolításáig biztosan hivatalban marad - mondta.

A NET televíziós csatornának adott nyilatkozatában Pangalosz azt is világossá tette, hogy a görögök nem számolhatnak a tervezett gazdasági megszorító intézkedések enyhítésével, mivel azok végrehajtása a feltétele az Athén számára felajánlott külső pénzügyi segítségnek.

Pénteken tette le az esküt a pártonkívüli Lukasz Papademosz pénzügypolitikus, az Európai Központi Bank (EKB) korábbi alelnöke által vezetett válságkezelő kormány, amelynek mandátuma alapvetően az Európai Unióban október 26-án elfogadott válságterv végrehajtására szól, amiért cserébe Görögország hozzájutna az euróövezet 130 milliárd eurós pénzügyi mentőcsomagjához. E nélkül Görögország az államcsőd mellett azt is kockáztatja, hogy elveszíti euróövezeti, sőt EU-tagságát, és válságba sodorja az unió közös valutáját. A kabinetben az előző kormányt vezető szocialisták (PASZOK) mellett részt vesz az ellenzékből érkezett konzervatív Új Demokrácia (ND) párt, valamint - a katonai junta 1974-es bukása óta először - egy szélsőjobboldali erő, a LAOSZ párt, amely a közlekedési miniszteri posztot kapta meg. Kinevezése után Papademosz leszögezte, hogy kormánya teljesíti a nemzetközi pénzügyi intézmények követeléseit, hogy hozzájuthasson az Athénnek szánt mentőcsomag következő, 8 milliárd eurós részletéhez.

Görögországban óvatos derűlátással fogadták a beiktatott átmeneti kormányt, amelynek továbbra is tagja Evangelosz Venizelosz eddigi pénzügyminiszter. A bírálók ugyanakkor attól tartanak, hogy Papademosz miniszterelnök törekvései ugyanazon fognak zátonyra futni, mint az előző kormány próbálkozásai, mégpedig a politikai intrikákon és a lakosságnak a megszorító intézkedésekkel szemben tanúsított ellenállásán. Christine Lagarde, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) vezérigazgatója szombaton üdvözölte a Görögországban bekövetkezett és a stabilitás irányába mutató politikai fejleményeket.

Az Európai Unió, az IMF és az Európai Központi Bank úgynevezett trojkájának egy forrása szombaton azt közölte, hogy ellenőreik a jövő hét elején látogatnak Athénba, hogy határozott ígéretet kapjanak a görög mentőcsomag következő részletéhez szabott feltételeik teljesítésére.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.