Kicsit kutakodnak

Most az olaszokat vegzálja az IMF

Az olasz kormány hozzájárul ahhoz, hogy a Nemzetközi Valutaalap (IMF) ellenőrizze az államháztartási reform és a takarékossági intézkedések végrehajtását.

2011.11.04 12:07MTI

A római vezetés továbbá elfogadja, hogy az Európai Unió is figyelemmel kísérje az erőfeszítéseket, amelyek a piaci bizalom erősítését szolgálják - mondták uniós illetékesek a Reutersnek.

Egy olasz kormányzati forrás a Dow Jones hírügynökségnek azt mondta, a kormány fontolgatja, hogy felkéri a nemzetközi pénzügyi szervezetet arra, hogy kísérje figyelemmel a gazdasági növekedést ösztönző és adósságcsökkentő tervek alakulását, az azonban nem igaz, hogy az ország az IMF felügyelete alá kerül, és az sem helytálló értesülés, hogy az olasz kormány ilyen jellegű kérést terjesztett elő.

Az olasz államadósság a hazai össztermék (GDP) 120 százalékát teszi ki, ennél csak Görögországnak magasabb a GDP-arányos államadóssága az euróövezetben. A 10 éves olasz államkötvények hozama 6,402 százalékra, az euró bevezetése óta a legmagasabbra emelkedett csütörtökön.

Az Európai Központi Bank már augusztus óta vásárol olasz állampapírokat, akkor lépett közbe, amikor a hozamok az államadósság finanszírozhatóságát tekintve a veszélyzóna határának számító 6 százalék fölé nőttek.

Az olasz kormány két megszorító csomagot is elfogadtatott a törvényhozással nyáron, a piacok bizalma azonban nem tért vissza, a kötvényhozamok nem csökkentek.

Szerdán ismét rendkívüli ülést tartott a kabinet, további megszorításokról döntöttek, Silvio Berlusconi miniszterelnök pedig a cannes-i G20 csúcson hangoztatta, hogy kormánya 2013-ra egyensúlyba hozza az államháztartást, a tervezett újabb intézkedésekhez pedig november végéig megszerzik a parlament hozzájárulását.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.