Meg lehet kérdezni

Újabb törvényjavaslat az otthonvédelemről

Az Országgyűlés gazdasági és informatikai bizottsága törvényjavaslatot nyújtott be a parlamentnek.

2011.11.03 17:56MTI

A végtörlesztés lehetősége kiterjed a lakáslízingre is, az ügyfelek díjmentesen kaphatnak tájékoztatást a végtörlesztés várható összegéről, de ez a tartozásigazolás nem minősül végtörlesztési igénybejelentésnek - egyebek mellett ezt tartalmazza az a törvényjavaslat, amelyet az Országgyűlés gazdasági és informatikai bizottsága nyújtott be a parlamentnek.

A lízingelt lakás annyiban különbözik a hitelre vásárolttól, hogy az előbbi tulajdonosa a futamidő végéig a finanszírozó lízingcég. A lízing konstrukció előnye, hogy a lakás áfáját a futamidőre elosztva, kamatmentes részletekben kell megfizetni, így a forgalmi adót nem kell meghitelezni.

A módosítás deviza alapú kölcsönnek minősíti azt is, amelynek a törlesztése devizában történt. A végtörlesztés ennél is forintban teljesíthető.

A bank a végtörlesztés után 8 napon belül köteles kiadni a zálogjogról való lemondó nyilatkozatot. Az ingatlan nyilvántartásban pedig illetékmentes a zálogjog - illetve az egyéb biztosíték, így az elidegenítési és terhelési tilalom - törlése.

A törvényjavaslat döntő része a szeptember közepén hatályba lépett, a központi hitelinformációs rendszerről (KHR) szóló törvényt módosítja. Az indoklás szerint pontosításokat fűz a szöveghez.

Új elem a törvényben az, hogy a KHR-ből az MNB és a PSZÁF is adatokhoz juthat, de előtte gondoskodnia kell az adatkezelőnek arról, hogy az adatok ne lehessenek összekapcsolhatók azok tulajdonosaival.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.