Zuhannak a bankrészvények

Görögországnak mindjárt annyi?

Az európai tendenciával ellentétben több mint öt százalékkal estek a bankrészvények az athéni tőzsdén azoknak a híreknek a hatására, hogy a pénzügyminiszter egyik forgatókönyve szerint Görögország csődöt jelenthetne.

2011.09.23 12:49MTI

Több görög lap is beszámolt arról, hogy a pénzügyminiszter szocialista képviselők előtt vázolva az adósságválság kimenetelét három lehetséges forgatókönyvet tart valószínűnek. Az egyik, hogy Görögország megkapja az idén júliusban az uniós csúcstalálkozón kilátásba helyezett újabb hitelt.

A másik, hogy Görögország nem tud megállapodni a nemzetközi hitelezőkkel a még tavaly kapott 110 milliárd eurós hitel újabb részletének folyósításáról, s akkor az ország nagyjából október közepén kifut a pénzből és gyakorlatilag fizetésképtelenné válik.

A harmadik variáció, hogy egy szabályos átütemezés keretében a hitelezők egyszerűen leírják az ország adósságának felét. A görög kormány egyik szóvivője cáfolta a lapértesüléseket, mondván: Görögország tartja magát ahhoz a megállapodáshoz, ami az Európai Unió júliusi csúcstalálkozóján született egy újabb mentőcsomagról.

Az EKB Kormányzótanácsának tagja, a holland központi bank elnöke sem zárta ki a görög államcsőd lehetőségét egy holland lapnak adott interjúban. Klaas Knot is úgy fogalmazott, hogy a fizetésképtelenség az "egyik lehetséges forgatókönyv".

"Nem mondanám, hogy Görögország nem mehet csődbe" - fejtette ki Knot.

A kijelentés azért szokatlan, mert az EKB egyik vezetőjétől jön, holott az EKB ellenzi az államcsődöt mondván: Görögországnak tartania kell magát a mentőcsomag feltételeihez.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.