Az összes részvény zuhant

Szabadesésben voltak a nyugat-európai tőzsdék

A nyugat-európai értéktőzsdéken csütörtökön meredekebbre fordult a szerdán újrakezdődött lejtmenet, a fő mutatókban lévő összes részvény esett.

2011.09.22 20:31MTI

A legnagyobb piaci tőkeértékű európai részvények FTSEurofirst 300-as mutatója 2,5 százalékos visszalépéssel kezdett, és előzetes adat szerint 4,58 százalékos napi zuhanással új 26 havi mélyponton, 876,01 ponton zárt, 21,90 százalékkal a tavaly év végi értéke alatt. Tavaly 7,26 százalékkal javult ez a mutató.

Minden összejött az árcédulák pánikszerű átragasztásához: szerda este nem váltak be azok a remények, hogy az amerikai Fed hathatós élénkítő intézkedéseket tenne, utána a csütörtökön megjelent adatok további súlyos romlásra vallottak. Az euróövezeti szolgáltatások teljesítménye ebben a hónapban 2009. július óta először csökken, a feldolgozóipar teljesítménye már második hónapja apad, Kínában pedig harmadik hónapja lanyhul a feldolgozóipari teljesítmény.

Az Európai Bizottság a fogyasztói bizalom további romlásáról számolt be.

Az amerikai pénzügyminiszter a világgazdaságot fenyegető egyik legnagyobb veszélynek nevezte az euróövezeti államadósság-válságot - a másik szerinte az amerikai politikai rendszer tehetetlensége -, miközben az EU gazdasági és pénzügyi biztosa kétértelmű megjegyzést tett arról, hogy "Görögország ellenőrizetlen csődje vagy távozása az euróövezetből óriási gazdasági és társadalmi kárt okozna..., ezt nem fogjuk hagyni".

Azt is mondta, hogy az euróövezeti országoknak "egyesíteniük kell gazdasági szuverenitásukat".

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.