Mérséklődött a pénzromlási ütem

Drágult az élelmiszer, üzemanyag, szeszes ital, dohányáru és a szolgáltatási díjak is

Nem okozott meglepetést a legfrissebb inflációs adat, kissé mérséklődött a pénzromlási ütem az előző hónaphoz képest. Márciusban az egyhavi átlagos fogyasztóiár-emelkedés 0,6 százalék volt, tavaly márciushoz viszonyítva pedig 6,7-del növekedtek az árak - közölte a Központi Statisztikai Hivatal.

2008.04.14 08:08Világgazdaság

Az előző hónapban még 6,9 százalékos drágulásról számolt be a KSH, a 2007-es átlagos áremelkedés 8 százalékos volt. A maginfláció az előző havi szinten, 5,3 százalékon maradt. Az elemzők korábban is az infláció lassú mérséklődését prognosztizálták, így a friss adat várhatóan nem befolyásolja a jelenleg 5,5-6 százalék körül szóródó előrejelzéseket. 

Ugyanígy a jegybank soron következő, április végi kamatdöntésére is csekély hatása lehet a márciusi számoknak, inkább a forint árfolyamának április eleje óta tapasztalt, 4 százalék körüli erősödése válhat ebből a szempontból meghatározóvá. A havi drágulási ütemben kellemes meglepetést jelent az élelmiszerek áralakulása, átlagosan 0,4 százalékkal kellett csak többet fizetni ezért a cikkcsoportért. Ezzel a korábbi hónapokkal ellentétben a termékkör már inkább mérséklően hatott a teljes árindexre. 

A legnagyobb mértékben a ruházkodási cikkek drágultak, de ez megfelel az ilyenkor szokásos szezonális változásoknak. Az egyéb termékek ára szintén az átlagosnál nagyobb mértékben emelkedett, főleg a szintén idesorolt üzemanyagárak 3,3 százalékos emelkedésének következtében. A szolgáltatások áremelkedése továbbra is mérsékelt maradt, ez kedvező a tekintetben, hogy az importált és hatósági infláció másodlagos, a gazdaságon tovagyűrűző hatásai mérsékeltek maradtak. 

Átlag alatti áremelkedést lehetett megfigyelni a szeszes italok és a dohányáruk körében, de az áprilisi jövedékiadó-emelés várhatóan véget vet ennek. A tartós fogyasztási cikkek ára az idén eddig mindhárom hónapban növekedett, míg tavaly csak július–augusztusban haladta meg az előző hónap szintjét. A 12 havi indexben – főként a kiugró őszi hónapok miatt – az élelmiszerek árai az átlagosnál nagyobb mértékben emelkedtek. 

Átlag alatt drágultak az egyéb cikkek, a szolgáltatások, a szeszes italok és a dohányáruk. A szolgáltatások csoportjában a szemétszállítás díja 12,4, a csatornadíj 10,8, a vízdíj 10,1 százalékkal nőtt. A tartós fogyasztási cikkek ára nem változott az előző év azonos hónapjához viszonyítva, a ruházkodási cikkek esetében pedig kismértékben emelkedett.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.