MOL-mutyik

Hamarosan vádat emelhetnek Sanader ellen a Mol-ügyben

Nem kizárt, hogy a horvát ügyészség a következő napokban vádat emel Ivo Sanader volt kormányfő ellen, amiért 10 millió euró csúszópénzt fogadott el az INA olajtársaság irányításának átadásáért a magyar Mol-nak.

2011.09.15 15:27MTI

Ezt írta csütörtökön a Vecernji List című horvát napilap, az államügyészség korrupció és szervezett bűnözés elleni irodájához (USKOK) közel álló forrásokra hivatkozva.

A forrás szerint a konzervatív Horvát Demokratikus Közösség (HDZ) párt - mint jogi személy - elleni, illetve a második, INA-val kapcsolatos Sanader elleni vádemelés után továbbiak következhetnek. Az ügyben érintett még Damir Polancec volt miniszterelnök-helyettes és gazdasági miniszter is, aki levezényelte az INA privatizációját, továbbá Sanader jó barátja, Robert Jezic, a Dioki Holding petrokémiai konszern tulajdonosa, illetve Hernádi Zsolt, a Mol vezérigazgatója - írja internetes kiadásában a Vecernji List. A Mol korábban már több ízben határozottan visszautasította az INA privatizációjával összefüggésben a vállalatot és Hernádi Zsolt vezérigazgatót ért gyanúsításokat, s a volt horvát kormányfő szintén tagadja a korrupciós vádakat. A horvát lap felidézi, hogy az USKOK gyanúja szerint Sanader 10 millió euróért átengedte az INA irányítását a magyaroknak, holott a Mol csak a részvények 47 százalékát birtokolta.

A magyar ügyészség nem volt hajlandó az USKOK kérésének eleget téve engedélyezni, hogy kihallgassák Hernádit, akit az iroda megvesztegetéssel gyanúsít - írja az újság, s megjegyezte, hogy minden adatból, amely eddig nyilvánosságra került, egyértelmű, hogy az INA átvételével kapcsolatos ügy miatt bűnvádi eljárás indul Sanader, de Hernádi és Polancec ellen is.

"A magyar fél már kezdettől meglehetősen visszafogott volt, amikor az ottani olajcég elnökének felelősségének megállapításáról volt szó, így nehéz megjósolni, hogy kiírnak-e nemzetközi körözést Hernádi ellen, vagy távollétében fognak felette ítélkezni" - írja a lap.

Az újság szerint tisztázni kell Robert Jezic szerepét is, aki azzal, hogy megnyitotta a bankszámlákat, amelyeken keresztül kifizették a csúszópénzt, mindenképpen szerepet vállalt a bűncselekmények elkövetésében. Tudvalevő ugyanakkor, hogy mentségére szolgál - legalábbis részben - az a tény, hogy az ő tanúskodása révén térképezték fel a korrupciós ügy lényegét. Jelesül, miután a miniszterek megszavazták a kormány és a Mol közötti szerződés aláírását a két legnagyobb részvényes viszonyáról, Hernádi és Sanader megállapodást írt alá tanácsadói szolgáltatásokról.

Az USKOK megállapította, hogy éppen e szerződés révén - amelyet azután hoztak tető alá, hogy a Mol megszerezte az INA-t - fizetett ki a Mol Sanadernek 10 millió euró csúszópénzt. "A megvesztegetésből származó összeget Jezic segítségével utalták át. 2009 júniusában írtak alá megállapodást a tanácsadói szolgáltatások nyújtásáról a Mol ciprusi off shore cége, a Cerena Holding és a Jezic tulajdonában lévő zürichi Xanoplast and Shipping vállalat között. Egy nappal később Jezic vállalata szerződést írt alá egy másik Mol-os vállalattal. Úgy tíz nappal később a magyarok kifizettek ötmillió eurót" - írja a Vecernji List.

A cikk kiemeli, hogy Sanader lemondásáig az összeg felét fizették ki a volt miniszterelnöknek. Nem tudni, hogy az USKOK a nyomozás során fényt derített-e arra, hogy a Mol továbbította-e Sanadernek a kenőpénz másik felét.

"Megállapították, hogy neki (Sanadernek) Jezicen keresztül ötmillió euró kenőpénzt fizettek ki két részletben.Az első részt, 2,6 milliós összeget, 2009. június 17-én fizették ki, a másik, 2,4 milliós részét pedig másnap, június 18-án" - írja a lap.

Az újság felhívja a figyelmet arra, hogy Sanader néhány napra rá, augusztus 1-jén váratlanul lemondott, és távozott a politikából.

"Nem tudni, hogy mi történt a többi pénzzel. Olyan találgatások láttak napvilágot, hogy a fennmaradt ötmilliót Sanader svájci testvérén, Flavión keresztül továbbították" - írta Vecernji List.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.