Segítettek

A károsultak 90 százaléka már kilátszik a vörösiszapból

A tavaly októberi vörösiszap-katasztrófában kárt szenvedett nem mezőgazdasági vállalkozások 90 százalékával már megkötötték a támogatási szerződést, és a megállapított összegeket is kifizették.

2011.09.15 14:27MTI

Ezt közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) szóvivője csütörtökön. A gazdálkodó szervezetek kárenyhítésére augusztus végéig 118,1 millió forintot fizettek ki, a várható kifizetések között még csaknem egymilliárd 682 millió forint szerepel az OKF honlapján olvasható, szeptember 13-i kimutatás szerint.

Petróczi Tímea emlékeztetett, hogy a Belügyminisztérium - az OKF közreműködésével - a vállalkozók támogatására vonatkozó programot a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium támogatásokat vizsgáló irodáján keresztül kezdeményezte az Európai Bizottságnál. Közölte, hogy a minisztérium a támogatási programot május 23-án jelentette be hivatalosan a Bizottságnak, mert az iszapömlésben kárt szenvedett cégeknek csak az európai uniós jogszabályokkal összhangban, a verseny feltételeit nem sértve nyújthatnak segítséget. Így a károsodott vállalkozásoknak úgynevezett csekély összegű (de minimis) támogatást nyújthat a Belügyminisztérium a bizottsági rendelet előírásainak megfelelően; eszerint a kártalanítás felső határa vállalkozásonként 200 ezer euró - mondta Petróczi Tímea.

Hozzátette: a "de minimis" értékhatárt meghaladó vagy a "de minimis" alapon támogatást igénybe venni nem kívánó cégek támogatásának esetében támogatási szerződés megkötésére a Bizottság 2011. július 13-án jogerőre emelkedett jóváhagyó határozata ad lehetőséget.

Hangsúlyozta, hogy az uniós jóváhagyás értelmében a "nem kizárt ágazatokban" támogathatók a vállalkozások a 200 ezer eurós összeghatár felett. Az ide tartozó károsult cégek 90 százalékával már megkötötték a szerződést, és ki is fizették az összegeket.

Petróczi Tímea közölte, hogy a mezőgazdasági termelést folytató vállalkozások - mivel tevékenységük alapján kizárt ágazatnak minősülnek - az uniós jogszabályok szerint nem kaphatnak támogatást. A benyújtott mezőgazdasági kárigényeket a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) közreműködésével eljuttatták a Bizottsághoz, és az EB várhatóan október 8-án hozza meg a döntést.

A mezőgazdasági termelők és feldolgozók kieső jövedelmének ellentételezésére a VM csekély összegű támogatás formájában jövedelempótló támogatást hirdetett meg.

A gazdák 350 millió forintra pályázhattak, és az elnyert összeget január végéig meg is kapták - közölte a szóvivő.

A kormány a vörösiszap-katasztrófában kárt szenvedett vállalkozások dologi kárának megtérítését vállalta, azaz a kártalanítás az ingóságok, gépek, berendezések mellett az árukészletben, a termékekben esett károk megtérítésére terjed ki, és nem vonatkozik az úgynevezett egyéb károk kategóriájába sorolt elmaradt haszon és forgalomkiesés, illetve a banki követelések és az ingatlanok értékvesztésének megtérítésére.

Az OKF az állam vörösiszap-katasztrófával kapcsolatos kiadásait folyamatosan összesíti, a táblázat a http://www.katasztrofavedelem.hu/letoltes/uvegzseb/uvegzseb_389.pdf oldalon található.

A Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi Zrt. Ajka melletti iszaptározójának gátja tavaly október 4-én szakadt át. A vörösiszap három települést öntött el, Kolontárt, Devecsert és Somlóvásárhelyt. A katasztrófa következtében tíz ember vesztette életét, mintegy százhúszan kerültek kórházba, több száz ház vált lakhatatlanná. Az anyagi károkat több tízmilliárd forintra becsülik.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.