Versenytárs

Fiume-Budapest konténervonat: nem lesz annyi kamion?

Több éves szervezés és előkészítés után megtette útját a horvátországi Fiume (Rijeka) kikötőjéből Budapestre az első konténervonat, versenytársaként a koperi és a trieszti kikötőkből induló áruszállításnak - közölte pénteken a horvát vasúttársaság (HZ).

2011.09.09 14:01MTI

A szeptember 5-én a horvát kikötőből elindított szerelvény 491 méter hosszú volt és 1239 tonna árut vitt a magyar fővárosba. A vonat hétfőn indult és a tervezett 35 óra 40 perces menetidőt tartva érkezett meg szerdán Budapestre.

A szállítmányokat a Rail Cargo Hungaria és a HZ Cargo együttműködésében juttatják el az adriai kikötő és a magyar főváros között. A horvát vasúttársaság 80 darab vagont korszerűsített a feladathoz, a szállítmányok szervezője a horvát Crokombi és a magyar Hungária Intermodál Kft.

A fiumei konténerkikötőt a többségében manilai tulajdonú Adriatic Gate Container Terminal üzemelteti, amely a közelmúltban végzett átalakításoknak köszönhetően most már nagyobb méretű hajókat is fogadni tud.

A horvát vasúttársaság közleménye kitér arra, hogy a magyar piacra leginkább a szlovéniai Koper és az olaszországi Trieszt kikötőjén keresztül érkeznek az áruk, de a szállítmányozó Maersk most először már Fiuméba is behajózott konténerszállítmányával. A horvát vasúttársaság reményei szerint a jövőben ezen az új útvonalon keresztül a Szlovákiába és Csehországba irányuló konténerszállítmányokért is versenyre kelhetnek a másik két észak-adriai kikötővel.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.