Megint egy kis gáz

A Total nagy földgázmezőre bukkant a Kaszpi-térségben

Nagy földgázmezőre bukkant a francia Total a Kaszpi-tenger térségében.

2011.09.09 13:43MTI

A francia kőolaj-és földgázipari csoport pénteki közlése szerint a tenger alatt ötszáz méter mélyen lévő mező több ezermilliárd köbméter földgázt rejt magában. Az azerbajdzsáni fővárostól mintegy 100 kilométerre található földgázlelet feltárására létrehozott vállalat 40 százalékban a Total, további 40 százaléka az azerbajdzsáni Socar olajtársaság, 20 százaléka a francia GDF Suez tulajdona.

A lelőhelytől nem messze található a Sah Deniz gázmező is, amely a földgázon kívül kőolajat és gázkondenzátumot is tartalmaz. Azerbajdzsán legnagyobb földgázlelőhelye, gázkészletét 1.200 milliárd köbméterre becsülik.

Az Eurogas adatai szerint az Európai Unió 27 tagállamának gázfelhasználása tavaly 522 milliárd köbmétert tett ki.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.