Kétszer többen lettek két év alatt

Megszaporodtak a kínai milliárdosok

Kínában mindössze két év alatt megduplázódott, és 271-re emelkedett a milliárdosok száma.

2011.09.07 15:28MTI

A sanghaji Hurun című folyóirat összeállítása szerint az idei listát a nehézgépeket gyártó Sany csoport tulajdonosa, Liang Wengen vezeti. Ő elsősorban az építőipari konjunktúrának köszönheti vagyonát, ami 70 milliárd jüanra, hozzávetőleg tizenegymilliárd dollárra tehető.

A második helyen a tavalyi első helyezett, a Wahaha italgyár tulajdonosa áll 68 milliárd jüannal. A legfiatalabb, és egyben a harmadik helyre feltört milliárdos a Baidu internetes keresőprogram 43 éves főnöke, neki 56 milliárd jüanra tehető a vagyona.
   
Az összeállítás szerint az ezer leggazdagabb kínainak átlagosan közel egymilliárd dollárja van.
   
A Hurun riport kitér arra is, hogy Kínában 960 ezerre tehető a 10 millió jüant, vagyis a másfél millió dollárt elérő vagyonnal rendelkezők száma. Ők most 8,7 százalékkal, azaz 85 ezerrel vannak többen, mint egy éve. 
   
Az éves jelentés szerint a kínai milliomosok 55 százalékának vagyona származik magánvállalkozásból és körülbelül 20 százalékuk köszönheti gazdagságát ingatlanspekulációnak. Mintegy 15 százalékuk "részvényguru", további 10 százalék cégvezető.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.