Korrigált a svájci frank

Gyengült a forint kedden

Kedden a svájci frank korrigálta hétfői veszteségét a főbb devizákkal szemben, a forint árfolyama gyengült.

2011.08.30 16:13MTI

Kedden délután röviddel négy óra után a svájci frankot 230,89 forinton jegyezték a bankközi kereskedelemben a hétfő délutáni 228,50 forinttal szemben. 230 forint alatt utoljára egy hónappal ezelőtt, július végén állt a svájci frank árfolyama.

Kedden a frank árfolyama 228,70 forint és 231,50 forint között mozgott. Az eurót 272,62 forinton jegyezték kedden délután, a hétfő délutáni 271,90 forinttal szemben. A dollár 189,08 forint a deviza kereskedelemben a hétfő délutáni 187,10 forinttal szemben, a japán jen árfolyama pedig 2,4640 forint a hétfői 2,4360 forint után.

A hét még a befektetői kockázatkerülés enyhülésével indult, csökkent az érdeklődés a menedék befektetési eszközök iránt, növekedett a kockázatosabb, de magasabb hozamot ígérő befektetési eszközöket kereső tőke összege a devizapiacokon. Az elmúlt hét vége óta a svájci frank ezért gyengült, az euró pedig erősödött, a dollárral szemben hétfőn 1,4550-en két havi csúcsot ért el. Ezzel párhuzamosan a forint árfolyama is javult, hétfőn 271 forint közeli euró és 227 forint közeli svájci frank jegyzésre is volt példa. Kedden azonban az euró ismét leadott árfolyamából, miután az olasz kötvénykibocsátatást a vártnál kisebb mértékű túljegyzés fogadta, illetve az augusztusi euróövezeti gazdasági hangulatindex a vártnál nagyobb mértékben csökkent és 17 havi mélypontot ért el.

A több mint kétéves mélypontra zuhanó augusztusi amerikai fogyasztói hangulatindex délutáni közzétételét követően ismét a kockázatkerülő befektetői magatartás kerekedett felül a nemzetközi piacokon, ami újabb lökést adott az euró gyengülésének és a svájci frank erősödésének. A héten változatlanul az euróövezeti adósságszolgálati válság megoldásának kilátásai, valamint a pénteki Bernanke-beszéd "üzenetének megfejtése" foglalkoztatja majd a piacokat.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.