A jövő hét is nehéz lesz

17. hete süllyed a tőzsde

A jövő hét is nehéz lesz a nyugat-európai értéktőzsdék számára - vajon melyik nem volt az az utóbbi néhány hónapban? A piacok tizenhetedik hete bukdácsolnak.

2011.08.28 18:19MTI

Most inkább függ minden a félig telt vagy félig üres pohár megítélésétől, mint bármikor. A piaci bizonytalanság folytatódik az euróövezeti államadósság-válság, az amerikai adósságplafon-emelés rossz emlékű nehézségei, az amerikai kormányzati adósság hitelminősítői leértékelése és a az első negyedévinél gyengébb vállalati eredmények miatt. Ám a legutóbbi előrejelzések - a nagy nemzetközi bankcsoportokéi éppúgy, mint a hét végén az amerikai jegybankéi -, habár lassuló gazdasági növekedésre, de a recesszió elkerülésére utalnak.

A Fed elnöke a múlt hét végén adós maradt további pénzügyi ösztönzők bejelentésével: ettől a New York-i piacok előbb zuhantak, majd a dolgok átgondolása után erős nyereséggel zártak. Félig üres a pohár - nem lesz új gazdaságösztönzés -, de félig tele van: eszerint talán nincs is szükség új enyhítő programra, és így az inflációs veszély is kisebb.

A mostani, igen alacsonyra átárazott szintekről tehát enyhén fölfelé is mozdulhatnak a piacok a jövő héten, ha mind több befektető figyel föl arra, hogy az elmúlt hetek félelmeivel szemben - ahogyan egy londoni elemző megfogalmazta - "mégsincs itt a világvége".

A legnagyobb piaci tőkeértékű európai részvények FTSEurofirst 300-as mutatója pénteken 0,65 százalékos napi veszteséggel 919,03 ponton végzett, 18,07 százalékkal a tavaly év végi értéke alatt, de 1,02 százalékkal az előző pénteki záró fölött. Így a múlt hét kivételes volt, amennyiben a hét eleji emelkedést nem tette semmissé az utolsó kétnapi visszaesés. Ily módon az európai tőzsdei tőkeérték 70 százalékát fedő mutató a múlt héttel együtt tizenhét hétből továbbra is csak tizennégyet fejezett be alacsonyabban az előzőnél. Ilyen tartós veszteségsorozata mindenesetre nem volt az 1998-99-es ázsiai fizetési válság óta.

A New York-i értéktőzsde fő mutatója, a Dow Jones ipari átlag (DJIA) a múlt hetet 4,3 százalékkal, az S&P 500-as gyűjtőmutató 4,7 százalékkal, a Nasdaq piac összetett mutatója 5,9 százalékkal magasabban végezte, mint az előzőt. Előzőleg több mint egy hónapig nem volt heti emelkedés New Yorkban.

KÖTŐFÉKEN A SVÁJCI FRANK

Magas szinten, de az utolsó világrekordok alatt stabilizálódott a svájci frank az utóbbi két hétben, részint a Svájci Nemzeti Bank likviditásnövelő intézkedéseitől és nyíltpiaci eladásaitól, részint attól a piaci aggodalomtól, hogy ha a befektetők túlfeszítenék a húrt, akkor esetleg ez euróhoz kötik a frank árfolyamát. A Fed elnökének hét végi beszéde nyomán a dollár is megugrott, majd óvatos profitkivételben leadta napi nyereségét, de az amerikai valuta egészében mindenképp megújult potenciálja is elvett a frank vonzerejéből. Az euró 1,4490 dollár volt péntek este vételi oldalon a bankközi piacon, 0,63 százalékkal jobb az egy héttel korábbi 1,4400 dollárnál, 8,21 százalékkal jobb, mint tavaly év végén. Idei csúcsa 1,4939 dollár, ezt május 4-én érte el, ez a legmagasabb volt 2009. december 4-e óta is.

Péntek este az euró 1,1682 svájci frank volt vételi oldalon, 3,33 százalékkal jobb az egy héttel azelőtti 1,1306 franknál, 6,21 százalékkal gyengébb, mint év végén. Az euró utolsó történelmi mélypontja a svájci valutával szemben 1,0080 frank volt, augusztus 9-én. Jó ideig a dollár sem bírt a svájci valutával: augusztus 9-én a dollár is történelmi mélypontra esett - ez 0,7072 frank volt -, de azóta javult. A múlt hetet 0,8064 frankon végezte, 0,8157 frankos napközi csúcs után. E fejlemények mellékhatásaként augusztus 9-én a forint is új történelmi mélypontot ért el a frankkal szemben 273,43/frankon, de a múlt hetet 232,09/frankon fejezte be.

Az arany péntek este unciánként (31,1 gramm) 1.780,60 dollár volt azonnali szállításra Londonban, 3,79 százalékkal olcsóbb az egy héttel korábbi 1.850,70 dollárnál. Az arany árának múlt heti alakulása is jelezheti a befektetői hangulat fordulását: az arany utoljára múlt kedd reggel döntött történelmi csúcsot 1.912,29 dolláron, majd - közel kéthavi, egyre gyorsuló rekordsorozat után - jócskán visszaesett az ára.

ESEMÉNYEK A JÖVŐ HÉTEN

Hétfőn vagy kedden esedékes a németországi infláció előzetes augusztusi becslése. Az Egyesült Államokban megjelennek a személyi jövedelmek és kiadások júliusi alakulásáról szóló adatok, egy másik mutatószám a lakás-adásvételi szerződések júliusi helyzetét jelzi majd.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.