A Jobbik a hitelfutamidő maximalizálást bírálja

Devizahitelek - hetvenöt év felett alsóbbrendűvé válunk?

A Jobbik szerint a 75 éves életkorra vonatkozó hitelfutamidő maximalizálás újabb bizonyítéka a kormány antiszociális, következetlen és bankokat védő felfogásának.

2011.08.26 12:38MTI

Nem elég, hogy a devizahitelesek problémáját sem tudják megnyugtatóan rendezni – hiszen a terhet és a kockázatot továbbra is egyedül az adósok viselik, a bankok és az állam a felelősségen nem hajlandó osztozni velük –, most a 75 év feletti embereket akarják állami szinten is alsóbbrendűnek beállítani, amely miatt még a fedelet is elveszíthetik az érintett idősek a fejük fölül - közölte Bertha Szilvia, a Jobbik országgyűlési képviselője.             
   
Érthetetlennek nevezi, hogy ha egy adós 75 éves koráig biztonsággal tudta fizetni nyugdíjából a hiteltartozását, akkor egyszeriben miért válik olyan szintű kockázati tényezővé, hogy a futamidő hosszabbítása miatt esetlegesen még hátralévő tartozását egy összegben ki kelljen fizetnie. Míg a részletekkel továbbra is elbírna, addig ez a szabály akár a fedezetül szolgáló otthona elvesztését is eredményezheti - értékeli.
   
A Jobbik továbbra is fenntartja azt a véleményét, hogy a kialakult devizahiteles helyzetért három fél a felelős: a bankok, az állam és az emberek. Az ellenzéki párt szerint a társadalom már busásan megfizette az árat az őt terhelő felelősségért, ezért itt lenne az ideje annak, hogy a felvételkori árfolyamokon forintosítsák a devizahiteleket, az állam pedig – elismerve felelősségét – vállalja magára a különbözetet, és érvényesítve a bankok felelősségét is, találja meg a módját a pénzintézetekre történő részleges áthárításra.                                                      
   
Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője csütörtökön a Hír Tv-nek azt mondta, a kormány azért tolta ki a gyűjtőszámla törlesztését a 75. életévig, mert a bankok a devizahiteleket úgy kötötték, hogy azok 65 éves korig lejárjanak. Hatvanöt éves korig alapvetően lejár a devizahitel, és utána tíz év kifejezetten a gyűjtőszámlán felgyülemlett összeg törlesztésére áll rendelkezésre; az nagyon életszerűtlen, hogy három éven keresztül egy számlán felgyűlő összeget tíz év alatt valaki ne tudjon törleszteni - jelentette ki a televízió honlapján megtalálható tudósítás szerint Szijjártó Péter.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.