Önmagában nem garantálja

A falusi iskolákat félti a Jobbik

A Jobbik szerint az, hogy az állam átveszi az alapfokú oktatási intézmények működtetését, önmagában nem garantálja, hogy megmaradnak a kistelepülések általános iskolái, ha ehhez továbbra sem társul megfelelő finanszírozás és elkötelezettség.

2011.08.18 18:51MTI

Dúró Dóra, a Jobbik oktatási kabinetjének elnöke csütörtökön az MTI-hez eljuttatott közleményében reagált a Belügyminisztérium önkormányzati államtitkára által elmondottakra, eszerint az óvodai ellátás önkormányzati feladat marad, míg az alapfokú oktatást az állam fogja megszervezni, ellátni a jövőben.

Dúró Dóra szerint ha a fenntartói jogokat elveszik az önkormányzatoktól, akkor a helyi közösségek önrendelkezési joga is jelentősen sérül. Emlékezetett továbbá, hogy az önkormányzati fenntartású iskolák "tömeges és sok esetben törvénytelen" bezárásának megakadályozására a Jobbik Magyarországért Mozgalom korábban moratóriumot javasolt. Ezt viszont többek között "az önkormányzati autonómiára hivatkozással" bizottsági szinten a fideszes többség nem támogatta.

"Ugyanez a Fidesz-kormány most sokkal nagyobb hatásköröket von el a helyi közösségektől mind szociális, mind egészségügyi, mind oktatási területen" - fogalmazott a jobbikos politikus. Tállai András önkormányzati államtitkár csütörtökön kormányszóvivői tájékoztatón ismertette az új önkormányzati törvény alapelveit.

Hangsúlyozta, hogy minden helyi közösséget megillet majd az önkormányzás joga. A szociális ellátásban a gyermekeket érintően az állam, az idősekkel, elesettekkel kapcsolatban pedig az önkormányzat végezné el a feladatokat - mondta a belügyi államtitkár, hozzátéve, hogy a helyi adóügyek az önkormányzatoknál maradnak. A jogszabályjavaslat október-novemberben kerülhet a Ház elé.

Az új önkormányzati törvény 2012. január 1-jén lépne hatályba, a feladatátalakítási, finanszírozási változások viszont valószínűleg csak 2013. január 1-jétől, a járások megjelenésével lennének hatályosak - közölte, megjegyezve, hogy egyéb átmeneti rendelkezések is lehetségesek például az oktatás területén.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.