Együttműködésüktől függ a stabilitás

Kína és Amerika uralja világgazdaságot

Az amerikai alelnök Pekingben kijelentette: a világgazdaság stabilitása jelentős részben Kína és az Egyesült Államok együttműködésén alapszik.

2011.08.18 08:58MTI

Joe Biden szokatlanul hosszú, ötnapos látogatásra érkezett szerda este Kínába. Megfigyelők szerint a látogatás fő célja, hogy Washington jobban megismerje Hszi Csin-ping (Xi Jinping) kínai alelnököt, aki várhatóan 2013 elején a jelenlegi elnök, Hu Csin-tao (Hu Jintao) örökébe lép; öt évre az 58 éves politikus lesz az ázsiai óriás első embere.
   
Amellett, hogy Pekingben többször tárgyalóasztalhoz ülnek egymással, Xi elkíséri Bident Szecsuan (Sichuan) tartományba. "Én is úgy gondolom, hogy a megváltozott feltételek mellett Kínának és az Egyesült Államoknak egyre kiterjedtebb közös érdekei vannak, és egyre nagyobb a felelősségük" - mondta a kínai alelnök, aki még idén, de legkésőbb jövő év elején hivatalos látogatást tesz Washingtonban.
   
A kínai vezetők feltehetően hangot adnak aggodalmuknak, amiért az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed újabb állampapír-felvásárlást tervez, amelynek következtében gyengülne a dollár, és csökkenne a Kína birtokában lévő amerikai állampapírok értéke, amely júniusban 1170 milliárd dollár volt.
   
A Pekinget aggasztó másik ügy a Tajvannak tervezett amerikai fegyvereladás. Washington október 1-ig dönt a ténylegesen önálló, de nemzetközi jogilag Kínához tartozó sziget kormányának arról a régen benyújtott igényéről, hogy viszonylag fejlettnek számító, új F-16 C/D típusú vadászgépeket vásároljon a Lockheed Martin amerikai cégtől.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.