A kormány elköltöztetné a fizetésképteleneket

Ócsa? Látszatmegoldásnak is rossz!

Háromszázezer ember. Ennyien nem tudják fizetni lakáshitelük törlesztőrészleteit. Százötvenezer embert pedig közvetlenül fenyeget a kilakoltatás réme. A kormány jelenlegi aktuális megoldási javaslata az, hogy akkor épít nyolcvan házat a semmi közepén, Ócsán. Az ellenzéki pártok pedig ennél is nagyobb hülyeségeket mondanak.

2011.08.17 07:29sabater - ma.hu

A devizaválság kiválóan jelzi a magyar politikai élet jelenlegi sivárságát és kilátástalanságát. Adott egy kormány, amely szemmel láthatólag szeretné magától eltolni a problémát, amit részben az elmúlt kettő szocialista vezetés, részben már saját maguk okoztak. A devizahitelek törlesztőrészleteinek megemelkedése ugyanis nem kis részben a forint gyengülésének, az pedig a (gazdaság)politikai döntéseknek köszönhető – még ha a világpiaci folyamatokat nyilván nehéz is Magyarországról befolyásolni.

És akkor ez a kormány, saját felelőtlenségének teljesen téves tudatában azt mondja, hogy százötvenezer ember problémáját az fogja megoldani, hogy építenek 80 könnyűszerkezetű lakást méregdrágán Ócsán, ahol se közmű, se munkahely. De legalább a fizetni nem tudó devizahitelesek így tutira elvesztik az állásukat is, már ha volt nekik. És ha a kormányzati kommunikációért felelős államtitkárnak hihetünk, így 80 helyett már 500 lakás épül Ócsán, akkor is joggal merül fel a kérdés, hogy mi lesz a maradék 149500 ember sorsa, akiknek nem jut e kiváló kényszerlakhelyből?

Két dolog nagyon irritáló a Fidesz megoldása kapcsán. Az első, és ebben a médiának is komoly szerepe van, hogy megpróbálják az adósokat úgy feltüntetni, mint akik kizárólag saját felelőtlenségüknek köszönhetik a kialakult helyzetet. A második, hogy ennek megfelelően esély sem mutatkozik arra, hogy a kormány valódi megoldást kínál egy igen komoly réteg számára: hiszen a kommunikáció az, hogy az árfolyamgát és az ócsai gettó megoldja a problémákat.

Ilyenkor kezd az ember életképes ellenzék után kiabálni, de csak addig, amíg közelebbről nem lát ellenzéki javaslatot. Jön az MSZP részéről Szekeres Imre, és azt mondja: vállalják át a munkáltatók törleszteni nem tudó alkalmazottjuk hiteltörlesztésének egy részét, önkéntes alapon. Elsőre nem hangzik rosszul, így füstbe is menne a Fidesz rendkívül etikus terve, miszerint 2015-től, az új kormány alatt ugranak majd hatalmasat a törlesztőrészletek, de másodszorra már elgondolkozunk, hogy vajon a munkáltatók miért tennének ilyet? Egyáltalán nem áll ugyanis érdekükben. És még ez a leginkább életképes javaslat.

Mert utána jön Z. Kárpát Dániel a Jobbikból, és azt mondja, hogy az állam vállalja át nyomott áron a hiteleket, így a lakástulajdonosok nem a bankoknak, hanem közvetlenül az államnak fizetnének, a bankok pedig nyeljék le a különbözetet. Jó tudni, hogy a Jobbik képében van egy felelős ellenzékünk, amely bármikor képes százmilliárdokra megvágni az államot úgy, hogy aztán kijelenti: tulajdonképpen az államot nem is érné kár. De, érné, és a javaslat mögött kevesebb számítás van, mint liberális képviselő a parlamentben. Úgyhogy legalább regisztrálhatjuk, hogy a Jobbik tanult a 2002 és 2010 közötti, abszolút felelőtlen Fidesz politikájából, így már csípőből tudja rádobni minden problémára, hogy oldja meg/vállalja át/fizesse ki az állam.

Felelősséget mindig az LMP-től várunk, és ezért az ökopártban mindig kétszer akkorát kell csalódnunk. Ők most a „nesze semmi, fogd meg jól” stratégiáját választották, és érdemi javaslat helyett felhívták a kormány figyelmét, hogy dolgozni kellene. Mindez szép és jó, de az LMP által kívánatosnak tartott „hatékonyabb eszközkezelő” részleteiről pontosan semmit nem lehet megtudni.

Van tehát négy (és fél) olyan párt a parlamentben, amelynek feladata lenne egy nem erőn felül drága, de hatékony megoldást találni a devizaválságra, ráadásul sürgősen. Ehhez képest kormányon és ellenzékben egyaránt olyan javaslatgyűjtemény született, amiről egy felkészültebb általános iskolás be tudja látni, hogy látszatmegoldás/egyszerű marhaság. Eközben emberek roppannak meg a törlesztőrészletek súlya alatt. A probléma korántsem újdonság, a devizaválság évek óta tart, csak sokak számára most erősödött fel igazán. Szégyen, és a magyar politikai életről sokat elmondó szégyen az, hogy évek alatt ennyit sikerült kitalálni. Persze sosem késő.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.