Alkudoznak a közjegyzőkkel

Most lesz csak jó? Indul az árfolyamrögzítés!

Arról még nincs döntés, hogy a 36 hónapos árfolyam-fixálási periódus után mennyivel nőhetnek a törlesztőrészletek, a közjegyzőkkel is most alkudoznak, hogy csökkentsék a 10-30 ezer forintos szerződésmódosítási díjat.

2011.08.12 08:28ma.hu

Mától indul az úgynevezett állami otthonvédelmi akcióterv, az árfolyamfixálást választó devizahiteles ügyfelek ma regisztrálhatják kérelmüket először a bankjuknál, és ha sietnek, októbertől már alacsonyabb részlettel törleszthetik a hitelüket. A konstrukció lényege, hogy az ügyfél devizában meghatározott törlesztőrészletét egy rögzített, alacsonyabb árfolyamon váltják át forintra és szedik be a bankok - írja a Világgazdaság Online.

A tényleges és a kedvezményes törlesztőrészlet különbsége eközben egy úgynevezett gyűjtőszámlára kerül, amelyen a háromhavi Bubornak megfelelő kamattal kamatozik. Az adósok legfeljebb 36 hónapra kapnak így haladékot, ezután a piaci árfolyamon kell tovább fizetni a részleteket, sőt a gyűjtőszámlán lévő kölcsönt is el kell kezdeni törleszteni, méghozzá a piaci forinthitelkamatok mellett.

A svájcifrank-alapú kölcsönök esetében 180, az euróhiteleknél 250, a jenalapúaknál pedig 2 forintos árfolyamon való törlesztést az előzetes várakozások szerint az érintett ügyfélkör 7–15 százaléka választotta volna,
Binder István, a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) szóvivője szerint viszont az arány a mostani devizahelyzet miatt vélhetően nőni fog. Az OTP-nél úgy vélik, minden tizedik ügyfél kéri majd a könnyítést.

Tegnap egyébként sokat csökkent a svájci frank ára, az éjjel még 270 forint fölött járó jegyzés délutánra 255 környékére ment le.

A Cikk itt folytatódik - Kattintson!

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.