A szaúdi tőzsde bezuhant

Az oroszok nem aggódnak az USA leminősítése miatt

Az orosz pénzügyminisztérium nem lát veszélyt az amerikai adósosztályzat leminősítésében, mivel a legjobb adósnak kijáró "AAA" kategória és az egy alacsonyabb besorolás, az "AA-plusz" között nincs nagy különbség.

2011.08.06 19:49MTI

A Standard and Poor,s nemzetközi hitelminősítő egy fokozattal, "AA-plusz"-ra rontotta a hosszú futamú amerikai államadós-osztályzat eddigi "AAA" besorolását pénteken.
   
Szergej Sztorcsak pénzügyminiszter-helyettes egy orosz hírrádiónak szombaton adott nyilatkozatában rámutatott, hogy csak a hitelfelvevő, azaz az Egyesült Államok pozíciója változott, a befektető szempontjából nézve semmi nem változik.

"Ennek nem lesz semmilyen hatása befektetési politikánkra, nem szándékozunk felülvizsgálni az amerikai kormánykötvények részarányát tartalékainkban" - mondta Sztorcsak, aki szerint ez még nem az az eset, amikor "farkast kell kiáltani".
   
Megjegyezte ugyanakkor, hogy az amerikai adósságlimitről kötött kongresszusi egyezség pusztán technikai jellegű, s nem strukturális döntés volt. Maga a rendszerveszély, azaz az, hogy az amerikai költségvetési kötelezettségek teljesítése erősen függ a pénzpiacoktól, továbbra is fennmaradt - fejtegette Sztorcsak, aki szerint egyelőre a dollárnak mint tartalékvalutának nincs alternatívája.

Mihelyt megjelenik egy olyan gazdaság, amely képes olyan mértékben áruval és szolgáltatásokkal ellátni a világot, mint az Egyesült Államok, akkor ennek a gazdaságnak a valutája egyenlő eséllyel fog versenyezni a dollárral. "Egyelőre ilyen gazdaság nincs" - fűzte hozzá a miniszterhelyettes.
   
Nem mindenki ilyen nyugodt. A hét legfejlettebb ipari állam (G7-csoport) pénzügyminiszterei már vasárnap videotanácskozást tartanak, hogy egyeztessék álláspontjukat.

A világ pénzpiacain kialakuló helyzet függvényében hétfőn döntenek arról is, hogy összehívják-e a G7-et és Oroszországot tömörítő G8-csoportot. Az elmúlt 24 órában Németország, Franciaország, Nagy-Britannia, Olaszország és az Egyesült Államok vezetői telefonos egyeztetések tömkelegét bonyolították le.
   
A szaúdi értéktőzsde szombaton 5,46 százalékos mínuszban zárt. Az arab világ legnagyobb tőzsdéje - az egyetlen a világon, amely szombaton is működik - volt az első, ahol a befektetők reagálni tudtak az S and P döntésére.

A rijádi értéktőzsde irányadó index, a Tadawul All-shares 6073,44 ponton fejezte be a kereskedést, s minden részvénynek csökkent az árfolyama. A nagy bankok árfolyama átlagosan 4,7, a vegyipari vállalatoké 6,7, az építőiparral kapcsolatban álló cégeké pedig 6,4 százalékkal esett.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.