245 felett

Agyonnyomja a forintot az új rekordon a svájci frank

A világgazdaság növekedését övező kételyek és az euróövezeti pénzügyi stabilitásával kapcsolatos aggodalmak terhe alatt gyengültek kedden a térségbeli devizák, a svájci frank rekordot döntött a forinttal, a zlotyval és a cseh koronával szemben.

2011.08.02 15:48MTI

Mire megszületett a megállapodás az amerikai adósságlimit megemeléséről és megindulhatott volna a "megkönnyebbülés-ralli", minden más piaci hatást elhomályosított az aggodalom a gazdasági növekedés megtorpanása miatt, legyen szó akár az Egyesült Államokról, akár Európáról. Ahogy minden piaci bizonytalanság idején természetes, ugrásszerűen megnövekedett a befektetői kereslet az olyan biztonságos "menedék" eszközök iránt, mint a svájci frank, a japán jen és az arany.

Miközben azonban a svájci frank erősödését egyelőre semmi sem fékezi, a japán jenbe fektetőknek jegybanki intervenciós kockázattal kell szembenézniük. A dollár esése négy havi mélypontnál torpant meg a jennel szemben.

A svájci frank az euróövezeti stabilitási aggodalmakkal egyébként is terhelt euróval szemben új rekordot állított be kedden, a dollárral szemben viszont "csak" a keddre virradóra elért rekordja közelében stagnált. Dollárból hagyományos nemzetközi tartalékdeviza szerepe miatt kevésbé mentenek át tőkét biztonságos eszközökbe, mint például euróból. Az arany ára kedden új rekordot ért el dollárban és euróban is. A svájci frankot kedden délután négy órakor 244,44 forinton jegyezték a bankközi kereskedelemben, szemben a kora délelőtt 245,77 forinton beállított történelmi árfolyam rekorddal. Kedden kora reggel még 243 forint alatti svájci frank jegyzésre is volt példa. A frank hétfőn lépte át első alkalommal a 240 forintos határt.

Az eurót 269,85 forinton jegyezték kedden délután négy órakor, szemben a hétfő délutáni 268,78 forinttal. A dollárt 189,18 forinton jegyzik 1,4264 dolláros euró árfolyammal, a hétfő délutáni 188,45 forintos és 1,4266 dolláros jegyzésekkel.

Száz japán jent 245,45 forinton jegyeznek 246,24 forint után. Kedden a forinttal párhuzamosan gyengült a zloty és a cseh korona is, euróban a zloty a 4,00-ás jegyzésről 4,03-ra, cseh korona 24,15-ről 24,24-re. Svájci frankban a zloty 3,60-as jegyzésről 3,6593-as rekordra, a cseh korona 21,70-es jegyzésről 21,9863-as rekordra.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.