Lesz nagy bumm?

Haldoklik az euró: összefogást sürget az IMF

Az euróövezeti adósságválság megoldásához átfogó és egyetértésen alapuló program szükséges, amely a reformokhoz kötött pénzügyi segélyen és a bankrendszer privátszféra általi támogatásán alapul - írja a Nemzetközi Valutaalap (IMF) az euróövezeti gazdaságpolitikáról készült négyes cikkely szerinti jelentésében.

2011.07.19 17:16MTI

A szervezet kiemeli, hogy több lépés is szükséges a válsághelyzet megoldásához. Egyrészt az euróövezeti tagállamoknak minél hamarabb gyakorlatba kell ültetniük korábbi megállapodásukat, amely szerint a bajba jutott európai tagállamok pénzügyi támogatására létrehozott Európai Pénzügyi Stabilitási Eszköz (EFSF) kapacitását növelik, és rugalmasabbá teszik a felhasználhatóságát. Másrészt, világosabb tájékoztatást kell adni a magánbefektetői részvétel mértékéről a meglévő programok és az Európai Stabilitási Mechanizmus esetében. Harmadrészt pedig azonnali lépések szükségesek a pénzügyi rendszer megerősítésére a banki stresszvizsgálatok eredményeinek felhasználásával - írja az IMF jelentésében.

A Valutaalap az euróövezeti adósságválság európai, illetve világgazdaságra ható veszélyeire hívja fel a figyelmet, ezért a mentőcsomagban részesült államok esetében a gazdasági reformprogramok megvalósítását sürgeti. Emellett elengedhetetlen, hogy az euróövezet egészében lépések történjenek a piac bizalmának helyreállítása érdekében, illetve, hogy a meglévő törekvések mentén döntés szülessen a közös gazdasági kormányzás megerősítéséről.

Az IMF Igazgatótanácsa a jelentésben ugyan elismeri, hogy az euróövezet ismét növekedési pályára állt, arra figyelmeztet, hogy az egyes tagállamok gazdasági potenciálja között eltérések vannak. További kockázatokat jelent a méretes adósságállomány, illetve a pénzügyi rendszer egyes szereplőinek törékenysége - vélekedik a szervezet.

Az IMF szerint, amennyiben ezek a kockázatok nem realizálódnak, a növekedés a jelenlegi pályán marad, és a költségvetési kiigazítási programok folytatódnak, akkor az Európai Központi Bank lassú ütemben ugyan, de felhagyhat ösztönző monetáris politikájával. A Valutaalap jelentésében megismétli korábbi, "Világgazdasági kilátások" című kiadványának júniusi változatában közzétett makrogazdasági prognózisát. Ennek megfelelően az eurövezeti GDP az idei évben 2,0 százalékkal, 2012-ben 1,7 százalékkal bővülhet.

A munkanélküliségi ráta a 2011. évi 10,0 százalékról 9,6 százalékra csökken 2012-ben, míg az infláció az idei 2,6 százalék után 1,8 százalékra lassul. Az euróövezeti államok GDP-arányos adóssága 87,8 százalékról 88,3 százalékra nőhet - derül ki az IMF jelentéséből.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.