Törlesztésképes marad az Egyesült Államok

A londoniak szerint nem lesz pánik az USA leminősítése esetén

Helyzetértékeléseikben londoni pénzügyi elemzők úgy vélekedtek: az Egyesült Államok esetleges leminősítése nem okozna kiterjedt piaci pánikot, mivel nem valószínű, hogy az amerikai kormány tényelegesen törlesztésképtelenné válna, és valamilyen kompromisszum bizonyosan születik az államadósság-limit emeléséről folyó vitában.

2011.07.14 19:13MTI

Előző este a Moody's Investors Service bejelentette, hogy leminősítést valószínűsítő felülvizsgálat alá vette az Egyesült Államok lehetséges legjobb, "Aaa" kormánykötvény-besorolását. A hitelminősítő véleménye szerint ugyanis fennáll a lehetősége annak, hogy az adósságlimitet a Fehér Ház és a Kongresszus közötti vita miatt nem sikerül időben megemelni a kamat- vagy tőketörlesztési mulasztás elkerüléséhez, és így megvan egy "rövid ideig tartó" törlesztési hátralék kialakulásának "csekély, de növekvő kockázata".
   
A Capital Economics, az egyik legnagyobb londoni pénzügyi és befektetési tanácsadó központ csütörtöki elemzése szerint azonban kétséges, hogy az Egyesült Államok esetleges leminősítése az amerikai kincstárjegyek széleskörű, pánikszerű eladását eredményezné, feltételezve, hogy az állampapírokat tartó befektetők továbbra is hozzájutnak pénzükhöz, és az amerikai kormány nem kerül törlesztési hátralékba.
   
"Egészen más" lenne a helyzet abban a "valószínűtlen" esetben, ha az amerikai kormány ténylegesen hátralékba kerülne törlesztési kötelezettségeivel, mert ez egyes befektetési alapokat - szabályozási előírások miatt - a birtokukban lévő kincstárjegy-állomány likvidálására kötelezné. A piaci hatás azonban még ebben az esetben is rövid életű lenne, mivel a kötvénybefektetők veszteségei csekélyek lennének; valószínűleg csak arról lenne szó, hogy "kissé késve" kapnák meg a kincstárjegy-befektetéseikre járó pénzeket - vélekedtek csütörtöki elemzésükben a Capital Economics londoni szakértői.
   
A ház szerint mindazonáltal ha az Egyesült Államok elvesztené lehetséges legjobb államadós-besorolását, akkor az amerikai közfinanszírozási helyzet "veszélyes állapota miatt" esetleg hosszú ideig nem tudná visszaszerezni. A Capital Economics kiemeli, hogy a közkézen lévő amerikai államadósság jelenleg az Egyesült Államok éves GDP-értékének 65 százalékával egyenlő, ami a II. világháború óta a legmagasabb hányad; akkor rövid ideig ez az arány meghaladta a 100 százalékot.
   
Ha azonban a Kongresszus viszonylag rövid időn belül - például legkésőbb a jövő évi elnökválasztás után nem sokkal - egyezségre tud jutni egy hiteles deficitcsökkentő stratégiáról, akkor valószínűtlen, hogy az amerikai államadósságba vetett befektetői bizalom tartósan megrendülne. Ha pedig egy esetleges leminősítés cselekvésre serkentené az amerikai törvényhozást, annak középtávon még akár kedvező hatása is lehetne az amerikai kincstárjegyek árfolyamára - áll a Capital Economics csütörtöki londoni elemzésében.

A cég kiemeli, hogy az Egyesült Államok hatalmas mértékben nettó külső hitelfelvevői pozícióban van - eltérően Japántól, amely nettó külső hitelező, és óriási hazai megtakarításokból tudja finanszírozni a kormányadósságot -, így Amerika érzékenyebb Japánnál a külföldi befektetők kockázatvállalási készségének változásaira. A Capital Economics szerint azonban az amerikai államadósság legnagyobb külföldi befektetőjének, Kínának nem áll érdekében a birtokában lévő amerikai adósságállomány likvidálása.
   
A Commerzbank londoni befektetési részlegének ugyancsak csütörtökön összeállított értékelése kiemeli, hogy a kötvénypiacok változatlanul "nagy nyugalommal" szemlélik az amerikai adósságlimit emelése körüli politikai perpatvart, és jelenleg nincs nyoma az amerikai kötvényhozamokra ható, felfelé irányuló nyomásnak, mivel a befektetők biztosak az utolsó pillanatban megszülető kompromisszumban.
   
Az amerikai törlesztési leállásnak ugyanis beláthatatlan következményei lennének, egy ilyen fejlemény megrázná a piacokat, akár egy újabb gazdasági válságot is kirobbanthat, és az amerikai politikusok végül félreteszik majd nézeteltéréseiket ennek elkerülése érdekében - jósolták a Commerzbank londoni elemzői.
   
A ház úgy értékeli, hogy a demokrata vezetésű Fehér Házzal vitázó republikánus törvényhozók immár "egyre inkább defenzívában vannak", tudván, hogy jórészt őket hibáztatnák az esetleges amerikai törlesztési leállásért.
   
Az amerikai szuverén törlesztéskockázatra köthető határidős biztosítási ügyletek (credit default swaps, CDS) díjszabásai csütörtökön kissé emelkedtek a londoni kereskedésben, de így is mindössze 54 bázispont - tízmillió dollár amerikai államadósság után 54 ezer dollár - körül mozogtak. Ez a CDS-díjszabás a CMA DataVision nevű londoni piaci adatszolgáltató számítási modellje szerint azt jelzi, hogy a piac alig 4,7 százalékos halmozott kockázattal árazza az Egyesült Államok mint szuverén adós törlesztésképtelenné válását az irányadó ötéves távlatban.
   
A súlyos adósságválsággal küszködő Görögország CDS-árazása a csütörtöki késői londoni kereskedésben 2300 bázispont - tízmillió euró görög államadósságra 2,3 millió euró - felett járt, ami 86 százalékos halmozott távlati törlesztésleállási kockázat árazásának felel meg.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.