David Lipton tölti be a tisztséget

Ismét amerikai vezérigazgató-helyettese lesz az IMF-nek

Christine Lagarde, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) vezérigazgatója az amerikai elnök gazdasági tanácsadóját, David Liptont jelöli a pénzügyi szervezet első számú vezérigazgató-helyettesi pozíciójába, így továbbra is megmarad a több mint négy évtizede élő hagyomány, hogy az IMF élére európai, míg a második székébe amerikai szakember kerül.

2011.07.13 11:19MTI

A közép-európai idő szerint kedd késő este kiadott közleményben a valutaalap arról tájékoztat, hogy John Lipsky, jelenlegi első számú vezérigazgató-helyettes mandátumának augusztus 31-i lejártát követően David Lipton lehet a szervezet második embere. Addig Lipton a vezérigazgató tanácsadói pozícióját tölti be, Lipsky pedig novemberig  hasonló szerepkörben dolgozhat.
   
Lagarde a fejlődő piacok érdekképviseleti erejének növelése érdekében Csu Mint, a kínai jegybank szerepét betöltő Kínai Népi Bank elnökhelyettesét vezérigazgató-helyettesnek nevezte ki. Először került kínai szakember az IMF legfelső döntéshozói testületébe. Csu részére a meglévő három vezérigazgató-helyettesi pozíció mellé egy negyediket hoznak létre.
   
A francia vezérigazgató a szervezet közleményében méltatta a jelölteket. Liptonnal kapcsolatosan úgy fogalmazott: "nemzetközi szakértelme, gazdaságpolitikai és magánszférában szerzett tapasztalata, és a válságkezelésben bizonyított érdemei alapján olyan szakember kerül az IMF-hez, aki kiváló kommunikációs és tárgyalási képességekkel, továbbá az IMF szakpolitikáinak és működésének alapos ismeretével rendelkezik".
   
Lagarde Csuról elmondta: személye hozzájárul ahhoz, hogy a szervezet megerősítse az ázsiai és fejlődő piacokról szerzett tudását.
   
Chistine Lagarde-ot június 28-án választotta meg az IMF igazgatótanácsa a vezérigazgatói posztra azt követően, hogy a korábbi első ember, Dominique Strauss-Kahn az ellene indított bírósági eljárás miatt lemondott. Lagarde-nak vetélytársa a mexikói jegybankelnök, Agustin Carstens volt, ám a június végi szavazást megelőző napokban az európai támogatók mellett sikerült meggyőzni Kínát és az Egyesült Államokat is, hogy mellette szavazzanak.
   
David Lipton Obama-elnök gazdasági tanácsadójának való kinevezése előtt a Citigroup kockázatkezelésért felelős vezetője volt. Azt megelőzően dolgozott az amerikai pénzügyminisztériumban, illetve nyolc évig szolgálta a Nemzetközi Valutaalapot.
   
Csu Min közel egy évtizedig dolgozott magas beosztásban a kínai jegybanknál. Azt megelőzően hat évig volt a Világbank alkalmazottja.

   

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.