A bedőlt cégek többsége építőipari és fuvarozó

Felszámolási ügyek tömkelege várakozik a lezárásra a Pest Megyei Bíróságon

A gazdasági kollégium vezetőjének információi alapján a megyei bíróság szóvivője közölte: az elmúlt hat hónapban 1570 felszámolási kérelem érkezett a Pest Megyei Bíróságra, csaknem 300-al kevesebb, mint 2010. első félévében, miközben a folyamatban lévő felszámolási ügyek száma meghaladja a 4.200-at.

2011.07.05 13:11MTI

A régióban működő 85 ezer gazdasági társaság 60 százaléka Kft., - a bedőlt cégek többsége is ezek közülük kerül ki, a sort az építőipari, fuvarozó, illetve kereskedő társaságok vezetik.
   
Kende Katalin tájékoztatása szerint a megyében gyakran 100 - 200 ezer forintos kintlévőség miatt is felszámolást kezdeményeznek annak ellenére, hogy az eljárás megindítása 75 ezer forintba kerül, tehát a kiadás és a követelés között csekély a különbség.

Noha a hitelező ezzel a módszerrel elvileg gyorsabban a pénzéhez jut, mintha pereskedne, sokszor egyik fél sem jár jól. Az adóst 100 ezer forintos tartozás is bedöntheti, ez esetben a hitelező egy forintot sem kap, mert nincs miből – tette hozzá a szóvivő.
   
Leginkább a nagyobb vállalkozások engedhetik meg maguknak, hogy tartozásukat elismerve 30 napos haladékot kérjenek, s a hitelezővel részletfizetési megállapodást kötve kitolják a teljesítési határidőt ilyenkor a bírósági eljárás is szünetel, ám a baj ekkor is "beüthet".

Ha befut egy újabb lejárt követelés, illetve felszámolási kérelem a lélegzetvételnyi időszakban, az érintett társaság adósságcsapdába kerül. Efféle csapdában vergődik egy sor Pest megyei cég – a megyei bíróság gazdasági kollégiumának tapasztalatai szerint.
   
Noha a 2009. szeptemberétől hatályos csődszabályozástól a szakértők az átmeneti pénzügyi gondokkal küzdő cégek megmenekülését remélték, ez a megoldás Pest megyében nem igazán vált be, mert a rendelkezések bonyolultak és a hitelezők sem hajlanak arra, hogy a reorganizáció felé tereljék a bajba jutottakat. A térségben az elmúlt hónapokban csupán 6 csődeljárás indult, s eddig egyetlen csődegyezség sem született - közölte a megyei bíróság szóvivője.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.