Garanciákat akar a részvételért

Euroövezeti mentőcsomagok: Finnország szigorítana

A pénzügyminiszter kijelentette: Finnország garanciákat akar bármilyen új euróövezeti mentőcsomagban való részvételért cserébe, és azt szorgalmazza, hogy a magánbankok vállaljanak nagyobb részt a mentőakciók terheiből.

2011.07.05 09:16MTI

"Korlátozni akarjuk Finnország kötelezettségvállálását. Az új kormány elődjéhez képest keményebb álláspontot képvisel a válságba került országok megsegítését illetően" - mondta Jutta Urpilainen egy televíziós interjúban.
   
A pénzügyminiszter szerint a garancia azt jelenthetné például, hogy részesedést kapnának a mentőcsomagban résztvevők egy olyan vállalatban, amely az eladósodott ország vagyontárgyait menedzseli.
   
Finnországban azóta állnak hozzá ilyen kritikusan az euróövezeti ügyekhez, amióta az eurószkeptikusok előretörtek a májusi parlamenti választásokon: az Igaz Finnek pártja, amely a szavazatok 19 százalékát megszerezve harmadik helyen végzett, erőteljesen ellenzi további mentőcsomagok elfogadását.

Ugyanakkor Finnország az egyetlen euróövezeti tagország, ahol nem csupán a kormány, hanem a törvényhozás hozzájárulása is szükséges a hitelcsomagokban való részvételhez.
   
Legutóbb a portugál segélycsomag elfogadásakor volt vita, de végül a parlament jóváhagyta Finnország részvételét.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.