Elegük van az adósságválságból

Az osztrákok többsége ellenzi az újabb EU-s görög hitelt

Az osztrák lakosság 58 százaléka nem helyesli, hogy az euróövezet pénzügyminiszterei újabb milliárdos hitelt hagytak jóvá az adósságválsággal küzdő Görögország javára - mutatta ki egy vasárnap közzétett felmérés.

2011.07.03 12:20MTI

A Kurier című napilapban megjelent közvélemény-kutatási eredmények szerint az osztrák lakosság 28 százaléka helyesli a pénzügyi segítségnyújtást. Tizennégy százalék mondta azt, hogy nincs véleménye a kérdésről, és 58 százalék ellenzi. A segítségnyújtás megítélése javult május óta, akkor még a lakosság 60 százaléka ellenezte - mutatott rá a felmérést készítő OGM intézet egyik szakértője a Kurierban.

A vélemények az egyes pártok szavazói táborai szerint meglehetősen eltérnek.

A legerősebb (59 százalékos) támogatottsága a kisebbik kormánypárt, a konzervatív tábort és a vállalkozói rétegeket képviselő Osztrák Néppárt (ÖVP) szavazóinak körében van. A másik koalíciós párt, a szociáldemokraták (SPÖ) szavazóinak 40 százaléka helyesli a lépéseket. A populista, euroszkeptikus Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) választói viszont 90 százalékos arányban ellenzik a Görögországnak nyújtott hiteleket. Az FPÖ a parlamentben és a médiában helytelenítette Görögország megsegítését, míg a kormánypártok mellette érveltek. Az euróövezeti országok pénzügyminiszterei szombaton egy újabb 12 milliárd eurós hitelrészletet szabadítottak fel az EU és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) jelenlegi 110 milliárdos hitelprogramjából, s még ebben a hónapban tárgyalnak egy újabb programról is. A 340 milliárd eurós adósságot felhalmozó dél-európai ország az újabb kölcsönrészlet nélkül heteken belül államcsődöt jelenthetett volna be. A hitellel az egész euróövezet válságát is igyekeznek elkerülni.

Maria Fekter pénzügyminiszter a közelmúltban így nyilatkozott: egy görög államcsődnek közvetve "beláthatatlan következményei" lennének az osztrák gazdaságra nézve.

A bankok és az állam 4,6 milliárd eurós görögországi követeléseinek elvesztése önmagában nem jelentene "rendszer szintű" kockázatot a gazdaságnak, sokkal súlyosabb lenne azonban az osztrák bankokra és kereskedelemre gyakorolt közvetett hatás.

A görög és az osztrák bankok egyaránt erőteljesen jelen vannak Délkelet-Európában, s ha a görög pénzintézetek egy államcsőd következményeként "bedőlnek", az az osztrák bankokat is súlyosan érintené.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.