Kedvező fejlemények a görög válságban

Tőzsde: Nyugat-Európa emelkedéssel nyithat

Erősödéssel kezdhetnek csütörtökön az irányadó nyugat-európai tőzsdeindexek, miután a piacon továbbra is a görög adósságválság kedvező fejleményei határozzák meg a hangulatot.

2011.06.30 08:17MTI

Az IG Markets elemzői szerint a londoni FTSE-100 0,31 százalékos, a frankfurti Xetra-DAX 0,26 százalékos, míg a párizsi CAC-40 0,15 százalékos emelkedéssel nyithat.
   
Az európai piacok továbbra is Athénra figyelnek, ahol csütörtökön újabb fontos szavazás lesz a görög parlamentben. A képviselőház a szerdán megszavazott megszorító csomag végrehajtási törvényeiről, illetve az 50 milliárd eurós privatizációs programról dönt.
   
"A kereskedők egyelőre meglovagolták az elmúlt napok optimista hangulatát, amely azon alapszik, hogy a megszorításokat elfogadja a parlament" - értékelt Yusuf Heusen, az IG Index elemzője. Az, hogy mi fog történni, amikor egyértelmű, hogy a lakosság nem kér a kiigazításokból, még várat magára, ami rendkívül törékennyé teszi a mostani növekedést - tette hozzá.
   
Stuart Thomson, az Ignis Asset Management szerint a görög dráma inkább négy felvonásból áll, mintsem kettőből. "Nem gondoljuk, hogy a közeljövőben államcsőd következne be, de közép távon ez szinte biztosra vehető" - fejtette ki.
   
Lorenzo Bini-Smaghi, az Európai Központi Bank (EKB) igazgatótanácsának tagja egy lapinterjúban annak fontosságát hangsúlyozta, hogy a francia javaslat a görög államkötvények futamidejének meghosszabbítására ne okozzon hiteleseményt, és a hitelminősítők ne rontsanak tovább Görögország adósi besorolásán.
   
Szerdán a londoni értéktőzsde fő mutatója, az FTSE-100 szerdán 89,07 pontos, 1,54 százalékos javulással 5.855,95 ponton zárt.
   
A frankfurti Xetra-DAX 123,71 pontos, 1,73 százalékos többlettel 7.294,14 ponton végzett.
   
Párizsban a CAC-40 72,34 ponttal, 1,88 százalékkal 3.924,23 pontra emelkedett.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.