A klímaváltozás és a túlhalászás lehetnek az okok

Közel a történelem hatodik nagy óceáni fajpusztulása?

A történelem hatodik nagy óceáni fajpusztulásától tart nemzetközi kutatók egy csoportja.

2011.06.21 09:11MTI

"Az eredmények sokkolók" - foglalta össze Alex Rogers, a nemzetközi óceánprogram (Ipso) tudományos vezetője hat ország 27 kutatójának hétfőn ismertetett közös jelentését. A szakemberek áprilisban Oxfordban üléseztek.
   
A tudósok figyelmeztettek arra, hogy egyebek mellett a bolygó felmelegedése és a túlhalászás a hatodik nagy fajpusztuláshoz vezethet az óceánok százmillió éves történetében.

A világ tengereiben most ugyanis jelentősen magasabb a szén-dioxid koncentrátuma, mint a legutóbbi - 55 millió évvel ezelőtti - pusztulás idején, amikor a fajok közel fele halt ki.
   
"Az óceán a világ legnagyobb ökoszisztémája, amely élhetővé teszi a világot" - hangsúlyozták a kutatók.
Megállapításuk szerint az óceánokban - még a Jeges-tengerben is - és a halakban egyre több a mesterséges kémiai anyag. Meggyőződésük, hogy mindenekelőtt a nyílt tengereket kellene jobban védeni.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.