Ilyen még nem volt!

Bámulatos képek az egyedülálló holdfogyatkozásról!

Június 15-én az esti égen teljes holdfogyatkozást figyelhettünk meg, amely több szempontból is egyedülálló volt. Nézze meg a ma.hu képeit!

Nézze meg a különleges felvételeket! >>> képgaléria

2011.06.16 07:36ma.hu - MCSE

Hosszú idő után ismét teljes holdfogyatkozást figyelhettünk meg június 15-én — mindjárt olyat, amely a földárnyék közepén haladt át, ez az úgynevezett centrális fogyatkozás. Ilyen esetekben az árnyék a szokottnál is sötétebb, viszont a nyári napfordulóhoz közeli időpontnak köszönhetően a Hold végig alacsonyan volt látható. A jelenség kezdetén, a részleges fázisban ezért még a horizont alatt volt.

A fogyatkozás során nagyon szép égi háttér előtt láthattuk a Holdat, hiszen az Ophiuchus (Kígyótartó) csillagkép legsűrűbb, a Tejútban húzódó részén járt, a Scorpius (Skorpió) és a Sagittarius (Nyilas) között.

A Nemzetközi Űrállomás kétszer is átvonult felettünk a fogyatkozás időszakában. Először 21:35 és 21:44 között (-3,3m), másodszor 23:11 és 23:14 között (-3,2m). Az időpontok Budapestre vonatkoznak, az ország más részein ezektől kisebb-nagyobb eltérések voltak. Az átvonulás szabad szemmel kiválóan látható volt.

Katt a képre! - Fotó: Varga Bence Tamás

A félárnyékos fázis kezdete és a teljes árnyék megjelenése a holdperemen 20:23-kor még a horizont alatt találta a Holdat - így picit már kicsorbult holdkorong kelt fel a horizonton. A keleti országrészben a holdkelte 20:35-kor volt, a nyugati felében pedig 20:45-kor. A Holdat teljesen 21:22-kor lepte el a földárnyék, majd ettől számítva 50 perc után érte el az árnyék közepét, azaz a legsötétebb részt. A teljes fogyatkozás 23:03-ig tartott, majd 00:02-kor a részleges fázisnak is vége lett. Újabb egy óra elteltével már a félárnyék is levonult kísérőnk felszínéről.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.