Így figyelhetjük az égi eseményt

Képpel! Hamarosan kezdődik a részleges napfogyatkozás!

Kedden a délelőtti órákban - a megfigyelés helyétől függően - 76-78%-os részleges napfogyatkozás látható hazánkból.

2011.01.04 07:47mcse.hu

Legutóbb 2008. augusztus 1-jén láthattunk részleges napfogyatkozást, így fokozott várakozás előzi meg ezt az eseményt- áll a Magyar Csillagászati Egyesület honlapján.

Hasonlóan jelentős mértékű részleges napfogyatkozás 2003. május 31-én hajnalban volt látható Magyarországról.

Budapestről nézve a január 4-i fogyatkozás 8:04:35-kor kezdődik, a fogyatkozás közepén, 9:27:26-kor a fogyatkozás nagysága 0,78, azaz a napkorong több mint háromnegyede takarásban lesz, ami a napfény észrevehető csökkenésében is megnyilvánul. A Nap ekkor is csak 13 fok magasan a horizont felett. A fogyatkozás vége 10:57:26-kor lesz.

A napfogyatkozás "menetrendje". Az ábrán szereplő időpontokhoz egy órát hozzá kell adni! A napkorong méretét a valóságoshoz képest háromszorosra nagyítottuk (forrás: mcse.hu)

Napfogyatkozás idején égi kísérőnk, a Hold takarja el a Napot. A Hold kb. négyszázszor kisebb, mint a Nap, ám négyszázszor közelebb is van hozzánk, így a Földről nézve a két égitest látszó átmérője közel azonos: a Hold épphogy el tudja takarni csillagunkat.

Mivel azonban égi kísérőnk közel van hozzánk, parallaxist mutat, vagyis egy adott időpontban a Föld különböző pontjairól szemlélve egy kicsit máshol látjuk az égen.

A január 4-i napfogyatkozás során a földi megfigyelők számára a Hold nem fogja elfedni teljesen elfedni a Napot, ezért csak részleges fogyatkozást láthatunk- írja a Magyar Csillagászati Egyesület.

A Nap biztonságos megfigyelésére jó módszer a kivetítés. Csak arra kell vigyázni, hogy a beállításnál se nézzünk bele a távcsőbe (forrás: mcse.hu)

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.