Kétszázbillió részecskeütközést vizsgáltak

Nem sikerült igazolni az új elemi részecske létét amerikai fizikusoknak

Nem sikerült igazolni az új elemi részecske vagy természeti erő létét az amerikai Fermilab fizikusainak.

2011.06.14 22:31MTI

A Chicago mellett működő Fermilab (Fermi National Accelerator Laboratory, FNAL), amelyet 1967-ben alapítottak, nagyenergiájú részecskefizikára specializálódott.

Legnagyobb gyorsítója, a Tevatron, amely két nagy összetett detektorból (CDF és DZero) áll, 1983 óta működik. A tervek szerint támogatás híján a gyorsítót ez év végén leállítják.
   
Áprilisban jelentették be a Tevatron fizikusai, hogy a proton és antiproton ütköztetések során néhány hét leforgása alatt kétszer észleltek váratlan részecskekiáramlást.

A bejelentés élénk érdeklődést váltott ki tudományos berkekben, a fizikusok azt találgatták, vajon megtalálták-e a többi részecske tömegéért felelős Higgs-bozont (isteni részecskét) vagy esetleg más elemi részecskéről van szó.

Volt olyan elképzelés is, miszerint az új részecske hasonlatos lehet a gyenge kölcsönhatás közvetítőrészecskéihez, az úgynevezett W és Z-bozonokhoz.

Utóbbiak a gyenge nukleáris erőket közvetítik, ahhoz hasonlóan, ahogy a fotonok közvetítik az elektromágneseseket. A W-bozon szerepet játszik a radioaktív bomlásokban is.
   
Ám a DZero (DO) detektor szakembergárdája nem tudta megismételni a CDF-kísérletben kapott eredményeket.
   
"Kétszázbillió részecskeütközést vizsgáltunk, ám nem sikerült kimutatnunk a CDF-vizsgálatokban észlelt részecskekiáramlást" - hangsúlyozta közleményében Dmitri Denisov, a DO szóvivője.
   
Stefan Soldner-Rembold, a DO-kísérlet másik szóvivője azt emelte ki, hogy mennyire fontos bármilyen új észlelés független szakértők általi ellenőrzése.
   
"A Tevatron kétfajta kísérleteket folytat, így ellenőrizhetjük egymást, így működik a tudomány" - fogalmazott Stefan Soldner-Rembold.
   
A Tevatron közleménye szerint a CDF és a DO szakértőiből kutatócsoportot hoznak létre, amely elemzi majd a két kísérlet során kapott eredményeket.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.