Az alagútba - 271 fokos hélium ömlött tavaly

Tom Hanks indítja újra a részecskegyorsítót

A Forrest Gump figuráját életre keltő amerikai színész indítja újra a világ legnagyobb részecskegyorsítóját, miután a szerkezet hónapokat állt egy baleset miatt.

2009.02.19 08:35ictpress

A nagy hadronütköztető (LHC) egy 27 kilométeres kerületű körgyűrűvel rendelkező alagút a svájci-francia határon, melyben fizikai folyamatokat modelleznek az Európai Atommagkutató Tanács (CERN) tudósai. A négymilliárd dolláros beruházással létrehozott szerkezetben végzett nagy energiájú részecskeütköztetésektől, olyan fizikai jelenségek megértését is várja a tudóstársadalom, mint amilyen a világegyetem keletkezése lehetett.

Az alagútba egy hegesztési hiba miatt mínusz 271 fokos hélium ömlött szeptemberben, ezért röviddel az indulás után le kellett állítani a grandiózus tudományos kísérletet. A részecskegyorsító újraindításának időpontja még nem ismert, az azonban biztos, hogy Tom Hanks amerikai színész fogja elindítani az ősrobbanást is szimuláló szerkezetet.

A Forrest Gump és az Apollo 13 sztárját annak kapcsán kérték fel a szerkezet beindítására, hogy legújabb, a Da Vinci kód szerzőjének regényét feldolgozó filmjében egy olyan tudóst alakít, aki megpróbálja meggátolni a Vatikán elpusztítását az Atommagkutató Tanácstól lopott antianyag segítségével. Steve Myers a CERN igazgatója elmondta a Nature magazinnak, hogy akkor kereste meg a filmsztárt, az újraindítás tervével, amikor egy, a filmet hirdető sajtóesemény kapcsán a tanács egyik létesítményében járt.

A filmsztár már bejárta a nagy hadronütköztetőt és a tervek szerint egy jókora fogantyúval fogja beindítani a szerkezetet, amit akár egy klikkeléssel is újra lehetne indítani, ha megjavították. Tom Hanks egyébként le volt nyűgözve a hatalmas alagúttól. A látogatás kapcsán tartott sajtótájékoztatón azt nyilatkozta, hogy: "Ami a szerkezet belsejében zajlik az nem mágia, viszont megmagyarázza a varázslatot."

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.