Folytatódik Csobánc várának régészeti feltárása

A várkapitány nem adja fel: kiássák az öregtornyot

Németh Gyula várkapitány tájékoztatása szerint folytatódik a Balaton-felvidéki Csobánc tanúhegyen lévő vár régészeti feltárása, júliustól a háromszintes öregtorony alsó szintjének teljes körű feltárását és a várudvar környezetének kiásását tervezik.

2011.06.12 18:19MTI

A Csobánc Váráért Alapítvány elnöke elmondta, hogy 2003-óta dolgoznak saját erőből a csobánci romok megmentésén, kitisztították és látogathatóvá tették a 300 éve leomlott erődítményt. Az ásatások 2007-ben kezdődtek meg, akkor még csaknem méteres vízmosások nehezítették a várba való feljutást.

A gyulakeszi alapítvány vezetője gazdag leletanyagra számít, a feltárást a veszprém megyei múzeum munkatársa végzi majd, de a régészeti segéderő biztosításához önkénteseket várnak. A július 2. és 8. között tervezett ásatás során az öregtornyot próbálják megmenteni a pusztulástól, a lehullott törmelék ugyanis maga alá temette az alsóbb részeket - mondta a várkapitány, hozzátéve, hogy eddig már 320 köbméternyi falszakaszt újítottak fel, és a rekonstrukciót régészeti munka előzte meg.
   
A Csobánc védett természeti értékének megőrzésére létrehozott egyesület több rangos hagyományőrző rendezvényt szervez, június 24-én a Csobánci Szentivánéjen a vártörténeti előadások mellett fegyver- és viselettörténeti bemutatót tartanak.

Július 15-17 között tartják a Gyulaffy Napok Csobáncért című programsorozatot, amely a végvári hagyományőrzők legnagyobb hazai seregszemléjének számít, és ahol a Csík Zenekar és a Balkán Fanatik is koncertet ad majd. A rendezvény bevételeit a csobánci vár romjainak állagmegóvására fordítják. A vár történetéről és az alapítványról a www.csobancvar.hu oldalon adnak tájékoztatást.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.