A stralsundi leleteket évekig vizsgálják majd

Kincsesbányára bukkantak az egykori hanzavárosban

Több ezernyi, a középkorból származó értékes leletre bukkantak egy ásatás során a régészek a németországi Stralsundban.

2011.05.14 13:44MTI

A négy éven át tartó, 800 ezer euróba kerülő kutatások során a leletek között rábukkantak egy Hakon király sárgaréz ménjeként emlegetett bronz lovacskára, amelyet egykor súlymértékként használtak Skandináviában - mondta el Detlef Jantzen, a kulturális és műemlékvédelmi hivatal munkatársa Stralsundban.
   
A 43 gramm súlyú lovacskára egy, az 1270-1280-as évekből származó trágyagödörben bukkantak. Ez az első ilyen nagy jelentőségű lelet a Keleti-tenger németországi partvidékén - fejtette ki Jörg Ansorge, a kutatás vezetője.
   
Egy bevásárlóközpont építése miatt fogtak hozzá az ásatásokhoz, amelyek végül bepillantást engedtek a város történelmébe. Stralsund Lübeck után Németország legfontosabb Hanza-központja volt a Keleti-tengeren.
   
A régészek többezer edényt, kerámiát és fát hoztak fel hat méter mélységből. Különösen sok leletet rejtett az a 49 fa- és 19 téglaakna, amelyek az ötszáz négyzetméteres területen egykoron hulladékgödörként, illetve latrinaként funkcionáltak.
   
A legrégebbi lelet III. Ince pápa bullája. III. Ince 1198 és 1216 között volt a katolikus egyház feje. Hogy hogyan került a bulla Stralsundba, egyelőre a régészek számára is rejtély.
   
A kutatók szerint a tárgyak nagy száma miatt a következtetések levonása, a leletek kiértékelése évekbe is telhet.
   
Hogy a középkori kincsek ilyen jó állapotban maradtak meg a város közepén, egy tragikus eseménynek köszönhető: 1944-ben amerikai bombázók támadták meg a területet és szinte teljesen lerombolták. Ezt követően a parcellát nem építették be újra, 2007-ig belvárosi zöldterületként használták.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.