Csontszámlálás

Pontosan hány darab csont található az emberi testben?

A csontok igen változatos funkciókat töltenek be. Alapvető szerepük van a mozgásban, izmok eredéséül és tapadásául szolgálnak, a test vázát alkotják. Védik az érzékeny szerveket - gondoljunk csak az agykoponyára vagy a bordakosárra!

2008.03.27 11:46National Geographic

Végül pedig részét képezik a vérképző- és immunrendszernek, vitamintermelő és ásványianyag-raktározó szerepet is játszanak. Vegyük sorra felülről lefelé haladva, milyen csontokból épül fel az emberi test! A koponya igen bonyolult, számos csontból felépülő remekmű. Két fő részre osztható: agykoponyára és arckoponyára.

Az agykoponya alkotásában részt vesz: a homlokcsont, két falcsont, két halántékcsont, a nyakszirtcsont és az ékcsont. Az arckoponyát alkotja a páratlan rostacsont, a két felső állcsont, két járomcsont, két könnycsont, két orrcsont, a páratlan ekecsont, a két alsó orrkagyló, két szájpadcsont és az állkapocscsont.

Ide számíthatjuk még a nyak területén található nyelvcsontot is, melyen számos nyaki izom rögzül. A fogak szerkezetük alapján nem tekinthetők csontnak, ezért nem számoljuk őket. Eddig 23 darab csontnál tartunk.

Ennyi vagy annyi?

Folytassuk - önkényesen - a gerincoszloppal! Itt derül ugyanis ki, hogy az ember csontjainak számát nem is olyan könnyű pontosan meghatározni. Van ugyanis 7 nyakcsigolyánk, 12 hátcsigolyánk és 5 ágyékcsigolyánk - eddig nem túl bonyolult. A legalsó ágyékcsigolya alatt következik a keresztcsont, ami öt csigolya összecsontosodásából keletkezett - már itt felmerülhet a kérdés, hogy ezt egy vagy öt csontnak számoljuk-e. Általában egy csontnak tekintik. A keresztcsont folytatásában 4-6 csökevényes farokcsigolya található, egyénenként változó módon. A gerincoszlopot alkotó csontok száma tehát 29-31. A mellkas alkotásában a már említett hátcsigolyákon kívül 12 pár (azaz 24) borda valamint a szegycsont vesz részt.

A vállövet mindkét oldalon egy kulcscsont és egy lapocka alkotja. Ez összesen 29 csontot jelent. A felső végtag alkotói: felkarcsont, singcsont, orsócsont, nyolc kéztőcsont, öt kézközépcsont, valamint az ujjpercek. A hüvelykujj kettő, a többi ujj három percből áll. Ehhez adódik még hozzá a kéz inaiba ágyazott három úgynevezett szezámcsont. Felső végtagjaink tehát egyenként 33 csontból épülnek fel. A két felső végtag tehát 66 csontot tartalmaz.

Összecsontosodva

A medenceöv megint csak nem egyszerű eset. Az, amit medencecsontnak nevezünk, valójában három csontból épült össze: a csípőcsontból, a szeméremcsontból és az ülőcsontból. Mindkét oldalon található egy medencecsontunk, a medenceöv lezárása hátul a már említett keresztcsont. Ez, ha a medencecsont alkotóit külön számoljuk, és nem vesszük ide a keresztcsontot, hat további csontnak felel meg.

Az alsó végtag alkotói: combcsont, térdkalács, sípcsont, szárkapocscsont, hét lábtőcsont, öt lábközépcsont, és a kézujjpercekkel megegyező számú, ám csökevényes lábujjpercek valamint két szezámcsont. Alsó végtagonként tehát 32 csonttal kell számolnunk, ez összesen 64. A fentiek számolási megfontolásokat szem előtt tartva ez összesen 217-219 csontot jelent.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.