A baj nem jár egyedül...

Gyomorrákra csontritkulás?

A Koreai Rákkutató Központi Kórház munkatársai nemrég megállapították, hogy a gyomorrák miatt műtött betegek között gyakori a csontritkulás.

2008.02.14 13:00medipress.hu

A gyomorrák az egyik leggyakoribb daganattípus a világon. Annak ellenére, hogy a gyomorrák ismerten rossz prognózissal kecsegtet, azok, akik műtéten esnek át, jobb túlélési eséllyel rendelkeznek. Ennek oka valószínűleg az, hogy a korábbi diagnózis mellé agresszívebb kezelés társul.

Ezen betegek azonban évekkel később egy másik problémával szembesülnek, ugyanis gyakran alakul ki náluk olyan fokú csontritkulás, mely többszörös töréshez is vezethet. Dr. Jong-Inn Lee munkatársaival vizsgálata során megállapította, hogy a gyomorrák műtéti eltávolítása után a betegek 38,3 százalékánál csontritkulás, 46,6 százaléknál csigolya-deformitás alakult ki, 45,9 százalékuk pedig csont eredetű fájdalom megjelenését panaszolta.

„A magas gyakoriság egyik magyarázata az lehet, hogy a műtéten átesettek átlagos életkora 60 év volt, míg a 64 év feletti életkor önálló rizikótényező a csontritkulás kialakulásával kapcsolatban. A másik magyarázat pedig az, hogy elképzelhető, hogy a gyomor eltávolítása befolyásolja a kalcium anyagcserét és egyéb tápanyagok felszívódását.” – magyarázta Dr. Lee.

A kutatók ezért azt javasolják, hogy a daganat stádiumától és a műtét típusától függetlenül mindenki vegyen részt csontsűrűség vizsgálaton, aki vérszegénységben, hátfájdalomban szenved, vagy elmúlt hatvan éves.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.