Tiszta Hoth!

Az eddigi leghidegebb csillagot fedezték fel

Az eddigi leghidegebb csillagot fedeztek fel francia és amerikai asztronómusok, akik a világ egyik legnagyobb távcsőrendszerét, a Chilében működő Európai Déli Obszervatórium (ESO) nagyon nagy teleszkópját (VLT) alkalmazták.

2011.03.24 16:36MTI

Az objektum egy kettős rendszer tagja, két barna törpe halványabbika. A felfedezésről az Astrophysical Journal következő számában jelenik meg tanulmány - olvasható a space.com (http://www.space.com) című űrkutatási hírportálon.

A barna törpék ugyanabból a sűrű por- és gázfelhőkből képződnek, amelyekből a csillagok és a bolygók. Ám míg ugyanabban az "inkubátorban" növekednek, a barna törpéket "félresikeredett" csillagoknak is nevezik, mivel tömegük jóval kisebb, mint a forróbb és fényesebb napoké.

A kisebb tömeg miatt viszont magjuk hőmérséklete nem elég magas a hidrogént héliummá égető termonukleáris reakció beindításához, e nélkül az energiaforrás nélkül pedig a barna törpék hidegebb és kevésbé fényes objektumok, mint a csillagok.

A most felfedezett, CFBDSIR 1458+10B katalógusjelű kettős csillagrendszer mindössze 75 fényévnyire található a Földtől. A két halovány csillag közül a "sápadtabb" felületén a hőmérséklet alig 100 Celsius fok - ez a víz forráspontja, s a hőfok nem sokkal magasabb, mint a szaunában.

Összehasonlításként Napunk felületén a hőmérséklet 5500 Celsius fok. "Ilyen alacsony hőmérséklet mellett a CFBDSIR 1458+10B katalógusjelű űrobjektum tulajdonságai különbözhetnek más, korábban ismert barna törpékétől. Sokkal jobban hasonlíthat az óriás exobolygókhoz (Naprendszerünkön kívüli bolygókhoz), mint a barna törpékhez. Akár vízpárából képződött felhők is lehetnek légkörében" - hangsúlyozta Michael Liu, a Hawaii Egyetem csillagásza, a tanulmány vezető szerzője.

A NASA Spitzer űrteleszkópja a közelmúltban fedezett fel két nagyon halovány objektumot, amelyek szintén pályázhatnak a barna törpék leghidegebbje címre, ám ezek hőmérsékletét még nem határozták meg pontosan, feltételezések szerint a felületükön 177 és 327 Celsius fok közötti hőmérséklet uralkodhat.

További megfigyelések szükségesek a Spitzer által észlelt űrobjektumok és a CFBDSIR 1458+10B katalógusjelű barna törpe paramétereinek összehasonlítására. Michael Liu kollégáival is további megfigyeléseket tervez, hogy megállapítsák a kettős csillagrendszer keringési pályáját, és meghatározzák az objektumok tömegét.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.