Kétszáz éves rejtély

Hogyan lesz öt karja a tengeri csillagnak?

Annak ellenére, hogy lárvaként még hatsugarúak, a legtöbb tengeri csillagnak kifejlett korára csupán öt karja marad. E rejtély immáron kétszáz éve foglalkoztatja a kutatókat. Egy német biológus most megtalálta választ.

2011.03.20 17:33MTI

Marc de Lussanet, a Münsteri Egyetem kutatója az Evolution & Development című szaklapban publikálta eredményeit. A fiatal tengeri csillagok először csak sodródnak a tengervízben, majd egy időre megállapodnak egy szívókorong segítségével.

Eddig nem létezett magyarázat a szívókorong eredetére - magyarázta a biológus a Die Welt című német lap internetes kiadása szerint. Szerinte az elcsökevényesedett hatodik karról van szó.


A tengeri csillagok, mint ahogy a tengeri uborkák és tengeri liliomok is, a tüskésbőrűek egzotikus törzsébe tartoznak. Ezek az állatok lárvakorukban kétoldali szimmetriával rendelkeznek, felnőttként azonban ez átalakul sugarassá.

Eddig úgy vélték, hogy a kifejlett állat a fiatal baloldalából nő ki, a lárva mindeközben pedig felszívódik, mintha egy parazita bekebelezné. De Lussanet azonban úgy gondolja, hogy az állat váza megmarad, csupán összetett forgások sorozata játszódik le benne. Ezek során a hasoldal először eltávolodik a test jobb oldalától.

Ez nyomon követhető a tengeri csillagok kihalt alakjainak kövületein. Azokon látszik, hogy a jobb oldalukból kinő egy nyél, amely a helyhez kötődést hivatott szolgálni.

A hatból öt sugár megmarad, és a szájnyílás körül csoportosulnak, amely a kifejlett tengeri csillagnál a hasoldal közepén található.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.