Egy "bébi", egy "tinédzser"

Zsarnokgyík-kiállítás a Los Angeles-i Természettudományi Múzeumban

Három zsarnokgyík, azaz Tyrannosaurus rex - egy "bébi", egy "tinédzser" és egy fiatal felnőtt egyed - lesz a központi szereplője a Los Angeles-i Természettudományi Múzeum hamarosan megnyíló új dinoszauruszcsarnokának, ahol háromszáznál több fosszíliát és húsz komplett őshüllőcsontvázat állítanak ki.

2011.01.22 19:37MTI

A dinoszauruszcsarnokban egyebek között látható lesz a coelophysis (üreges forma), az egyik legősibb ismert dinoszaurusznem. Ez az őshüllő kis testméretű, két lábon járó húsevő volt; maradványaira Észak-Amerikában találtak rá, ahol a késő triász időszakban tűnt fel mintegy 215 millió évvel ezelőtt. Az érdeklődők megcsodálhatják a madármedencéjű páncélos dinoszauruszok egyik nemét, a sztegoszauruszt (fedeles gyík), amely a késő jura kor idején élt mintegy 150-145 millió évvel ezelőtt a mai Észak-Amerika nyugati részén.

Látható lesz a "háromszarvú arc", a triceratopsz eddig még soha ki nem állított fosszíliája, a 20 méteres hosszú nyakú, négy lábon járó növényevő szauropoda és a 145-150 millió évvel ezelőtt élt mamenchisaurus (jelentése Mamenchi-gyík) húszméteres csontváza. A kiállítás központi szereplői a zsarnokgyíkok lesznek: a csontvázak a tirannoszauruszok egyedfejlődésének különböző szakaszait mutatják be. Az érdeklődök megtekinthetik majd az eddig előkerült legfiatalabb T.rex leletét, a legritkább fosszíliát, valamint a legéhesebbnek tűnő dinoszauruszt is - olvasható a Los Angeles Times (http://www.latimes.com/) online kiadásában.

A természettudományi múzeum munkatársai egy évtizede tárták fel Montanában a hatméteres "tinédzserkorú" T. rexet és a 3,4 méteres "bébit", földi maradványaikat mindezidáig az intézmény pincéiben őrizték. 2003 és 2005 között a múzeum paleontológusai ismét ásatásokat végeztek Montanában, ekkor került napvilágra Thomas, a legteljesebb tirannoszaurusz csontváz.


A "bébi" mindössze két évet élt, míg a féktelen "tinédzser" tizennyolc éves korában vesztette életét. "A dinoszauruszok James Dean-je lehetett" - jegyezte meg Doyle Trankina, a múzeum dinoszauruszkutató intézetének szobrásza, aki segédkezett az ásatások során, és megalkotta a "bébi" hiányzó csontjait.

A tárlaton a csaknem 6,5 méteres Thomas, amely életében 3,3 tonnát nyomott, lenéz a "bébire" és a "tinédzserre", az utóbbiak pedig egymásra "vicsorítanak" egy edmontoszaurusz csontváza felett.

A T. rexek koponyáit külön üvegvitrinben állítják ki, a csontvázak nyakán "replikafej" ül.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.