A Víz Világnapja 2008

Fodor Gábor: a víz a 21. század legfontosabb kincse

2008 a víz éve, ezért kiemelt aktualitása van annak, hogy a víz értékéről beszéljünk. A 21. században a klímaváltozás eredményeképp a víz szerepének jelentős felértékelődése várható, a víz válhat a legfőbb természeti kinccsé.

2008.03.22 08:32ma.hu

Olyan értékké, amely pusztító erővé is válhat, ha nem vigyázunk rá. De a víz az élet első számú szimbóluma is, nélkülözhetetlen kincs, ezért tisztaságának megőrzése, és gazdaságos felhasználása közös érdekünk és feladatunk - fogalmazta meg üzenetét Fodor Gábor környezetvédelmi és vízügyi miniszter a március 22-i Víz Világnapja alkalmából. A világon 1994-óta, az ENSZ felhívására ünnepelik a Víz Világnapját.

A rendezvény idei mottója "Víz, Egészség, Élet" a víz éltető erejét, a fürdőzést, a hévizek egészségmegőrző hatását helyezi előtérbe. Magyarország mindig is bővelkedett hévizes forrásokban, lehetőséget teremtve a fürdő- és gyógyvízkultúra mai, népszerű formáinak kialakulására, ami országunk nemzetközi hírnevét is meghatározza.

A víz az élet minden területén nélkülözhetetlen, mégis, a vízhez való viszonyunkat sokszor a pazarlás jellemzi, holott egyértelmű, hogy a vízkészletek sérülékenyek és korántsem végtelenek. A magyar háztartások átlagos vízfelhasználása 110 liter/ fő naponta (Afrikában kevesebb, mint 20 l), azonban ha összeadjuk saját vízfogyasztásunkat látjuk, hogy ennél jóval nagyobb mennyiséget használhatunk el akár egyetlen fürdés alkalmával. A klímaváltozás hatására a 21. században a víz veheti át az olaj szerepét: ha fogyásnak indul, egyenlőtlenül oszlik meg, vagy elszennyeződik komoly konfliktusok kirobbantója lehet.

Fodor Gábor kiemelte, hogy már akkor is sokat tehetünk a vízkészlet védelméért, ha háztartásunkban tudatosan figyelünk a vízfelhasználásra. Ha víztakarékos háztartási gépeket használunk, megszereltetjük a csöpögő csapokat, fogmosás és mosogatás közben nem folyatjuk feleslegesen a vizet és a kádban fürdés helyett a gyors zuhanyzást választjuk, éves szinten több tízezer liter ivóvizet takaríthatunk meg, ezzel kímélve a környezetet és pénztárcánkat is.

Jellemző vízfogyasztási adatok:

Ivás, főzés: 1-5 liter/ fő/nap
Fürdés: 75-200 liter/ alkalom
Mosás: 40-100 liter /alkalom
Mosogatás mosogatógéppel (8-12 terítékes): 12-20 liter/ alkalom
Mosogatás folyóvízzel: 40 liter/ alkalom
WC öblítés = 11-26 liter/ alkalom
Csöpögő csap: 40-120 liter/ nap

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.