Magukra hagyják őket?

Környezetvédők szerint halálba küldik az orangutánokat Indonéziában

Több mint ezer fogságban élő orangutánt készülnek szabadon engedni a délkelet-ázsiai Borneó-szigetén, ám környezetvédők szerint az állatokra szinte biztos halál vár az illegális fakitermeléstől és orvvadászattól sújtott új élőhelyükön.

2011.02.20 14:28MTI

Indonéziában azt tervezik, hogy 1200 fogságban élő óriásmajmot engednek szabadon a következő négy évben az Kelet-Kalimantan tartománybeli Muara Wahau erdőségében kialakított mintegy 86 ezer hektáros természetvédelmi övezetben.

Az emberszabású majomfaj védelmére létrehozott központ (COP) szerint azonban a veszélyeztetett emlősökre szinte biztos halál vár a területen, hacsak a kormány nem tesz valamit a régiót sújtó illegális fakitermelés és orvvadászat felszámolása érdekében.

Kihalás fenyegeti az emberszabásúakat.

"Törvényi szabályozás és biztonsági garanciák nélkül szabadon engedni az állatokat az erdőben olyan, mintha egy harcmezőre küldenék őket" - figyelmeztetett Hardi Baktiantor,o a COP vezetője. Az indonéz erdészeti minisztérium környezetvédelmi vezetője, Darori (akinek az indonéz hagyományokhoz híven csak egy neve van) ígéretet tett arra, hogy kivizsgálják a környezetvédők állításait.

"Amennyiben igaz, amit mondanak, akkor mindenképpen keresünk egy másik erdős területet az állatoknak" - hangsúlyozta az AFP hírügynökségnek adott interjújában.

Szakértők szerint jelenleg mintegy 50-60 ezer orangután él a vadonban, 80 százalékuk Indonéziában, a többi pedig Malajzia területén. Az állatokat kihalás fenyegeti az orvvadászat és az élőhelyeik fokozatos elpusztítása miatt.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.