Az Endeavour űrhajósai sikerrel jártak

A Dextre robot minden tartozékát felszerelték a harmadik űrsétán

A Nemzetközi Űrállomás (ISS) újonnan telepített karbantartó robotjának minden tartozékát felszerelték az Endeavour űrhajósai a 12 napos misszió kedd reggelre befejeződött harmadik űrsétáján.

2008.03.18 08:36MTI

A kanadai gyártmányú, pálcikaember-formájú Dextre robotra a kamerák és a különböző "szerszámok" felerősítését is egy korábbi sétáló-szerelő, Richard Linnehan veterán űrhajós, illetve az újonc Robert Behnken végezte el a csaknem hétórás kint tartózkodás során. A robot 3,4 méter hosszú karjait még a második űrsétán szerelték fel vasárnap. A Dextre most már munkára kész.

A robot megkíméli majd az űrhajósokat a fáradságos és veszélyes külső karbantartási munkák zömétől, így több időt tudnak szentelni a tudományos kísérleteknek. Az asztronauták még kedden - már belülről, távirányítással - visszamozgatják a robotot alaphelyzetébe, a Destiny nevű amerikai laboratóriumhoz.

A keddi űrséta azonban nem volt zökkenőmentes. Csak nehézségek árán tudták elvégezni a szintén erre a napra tervezett tudományos kísérletet az Európai Űrügynökség (ESA) Columbus nevű kutatómoduljának külsején.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.